Politici bývají odtržení od reality, shodli se hosté Fokusu Václava Moravce

Fokus Václava Moravce na téma Z vůle lidu (zdroj: ČT24)

Kde začíná a končí svoboda a demokracie? Kolik váží jeden hlas? A kolik stojí? Na tyto otázky v pořadu Fokus Václava Moravce odpovídali politolog Michael Kraus, historička Markéta Křížová nebo bývalý premiér Bohuslav Sobotka. Pozvání dále přijal bývalý ministr Pavel Bratinka, koreanistka Nina Špitálníková a psychiatr Prokop Remeš.

Podle obou bývalých politiků Bohuslava Sobotky i Pavla Bratinky je z povahy funkce těžké nebýt částečně odtržený od reality. Bratinka univerzální radu, jak tomuto předejít, nemá.

„Dnešní politika je velmi silně založena na průzkumech veřejného mínění, to je určitě vazba na realitu. Otázka ale stojí, jestli je člověk v politice, aby reflektoval veřejné mínění a udržel se tam co nejdéle, nebo aby prosadil program, o kterém se domnívá, že je prospěšný pro společnost. Moje zkušenost je taková, že ať děláte cokoliv, tak stejně ztratíte řadu přirozených zdrojů, které vám zpětnou vazbu poskytují,“ reflektuje svoje zkušenosti Sobotka.

Podle jeho slov třeba v rámci politické strany často lidé nechtějí říkat předsedovi špatné zprávy. „Je dobré mít pár přátel, kteří od vás nic nepotřebují a řeknou vám tu pravdu vždycky,“ míní Sobotka.

„Politik nemá dělat to, co vyhovuje přání lidu, pak by ani nebyl zapotřebí a stačily by průzkumy veřejného mínění,“ shoduje se se Sobotkou Bratinka. Doufá, že do budoucna bude mít Česko dost politiků, kteří budou dělat to, co země doopravdy potřebuje.