Covid změnil způsob, jakým lidé produkují odpad. Je ho víc a má jiné složení

Události v regionech: S covidem narostla produkce odpadu (zdroj: ČT24)

Koronavirová pandemie zvýšila produkci odpadu. Toho komunálního na některých místech přibylo až o čtvrtinu. Velký nárůst je ale i u skla a obalových materiálů, rychleji se plnily také velkoobjemové kontejnery.

Více odpadu znamená i větší znečištění kontejnerů a popelnic. Obce je proto chtějí častěji umývat. „Poté co dojde k vysypání nádoby, zaznamená čidlo, jaký typ nádoby je aktuálně na výklopníku, a podle toho spustí mycí program,“ popsal vedoucí svazu komunálního odpadu třinecké společnosti SMOLO Tomáš Ondraszek. Vymytí jedné nádoby trvá asi devět vteřin.

Města by měla nádoby na odpad čistit minimálně jednou ročně. Ovšem některé tuto službu vůbec nevyužívají. Během pandemie přitom produkce odpadů stoupla až o 25 procent. Rekordní zájem zaznamenali například v Třinci, a to nejenom o velkokapacitní kontejnery, ale i o sběrné dvory.

„Lidé přes zimu neměli co dělat, byla dobu lockdownu a strašně nakupovali. Tím pádem se na jaře potřebovali zbavit velkého množství nadměrného a nebezpečného odpadu,“ uvedl Ondraszek. Tam, kde běžně na svoz stačila tři auta, jich teď potřebovali pět. Jinde museli vyměnit kontejnery za větší.

„Pandemie měla spíš vliv na změnu struktury, stavby těch odpadů. Ne že by lidé úplně přestali třídit, ale změnil se materiálový tok,“ přiblížil proděkan Vyské školy báňské – Technické univerzity Ostrava Vladimír Čablík.

Za den skončí v odpadcích 34 tisíc tun roušek

Změny souvisely s bezpečností, nejčastěji to byly jednorázové obaly anebo roušky. Třeba v Karviné na ně vyčlenili speciální kontejnery. Výzkumníci se teď chtějí zaměřit na hledání způsobů, jak tento odpad ještě využít.

Jinou možnost nabízejí přímo firmy. Vsázejí na nové technologie. „Kdybychom si řekli, že všichni lidé budou používat roušky, které vydrží dvě stě dnů, tak ušetří třicet čtyři tisíc tun odpadu, což je obrovské číslo – a to je za pouhý jeden den,“ uvedl majitel firmy ExpertGel Pavel Orság.

Obchodníci, odborníci i obce mají ale společný cíl – odpad snížit na minimum. Souhrnná čísla za předchozí rok ještě experti k dispozici nemají. Větší množství vyprodukovaného odpadu je podle nich ale dlouhodobý trend, který koronavirová pandemie jen umocnila.