V Krkonoších a Jizerských horách bude vydatně pršet, meteorologové varují před aquaplaningem

Až 50 milimetrů naprší od pondělního odpoledne do úterý dopoledne v Krkonoších a Jizerských horách. Upozornil na to Český hydrometerologický ústav, jeho výstraha se týká především řidičů, kterým hrozí při prudkém dešti aquaplaning, navíc bude špatná viditelnost.

Výstraha na vydatný déšť bude platit od pondělních 15 hodin do úterního poledne. Meteorologové ji vydali pro velmi malou část území ČR, týká se území obcí s rozšířenou působností Trutnov, Vrchlabí, Jilemnice, Tanvald, Jablonec nad Nisou a Frýdlant – fakticky tedy Krkonoš a Jizerských hor.

Nejvíce srážek spadne v návětrných polohách hřebenů hor – až 50 litrů na metr čtvereční. Meteorologové vyzvali řidiče k opatrné jízdě kvůli snížené viditelnosti a riziku aquaplaningu. Pěší by především neměli vstupovat do proudící vody a do zatopených míst.

Pršet bude v pondělí odpoledne v Čechách a v úterý dopoledne na většině území Česka. Déšť by však neměl být tak vydatný jako na horách na severu Čech, nýbrž občasný. Oba dny bude republika teplotně rozdělená. V pondělí očekávají meteorologové teploty až 23 stupňů, ale ty budou spíše na východě republiky, v západních Čechách bude kolem 17 stupňů Celsia.