Zájem o vojenskou službu roste, do armády se denně hlásí dvacet lidí

V první polovině letošního roku podalo žádost o práci v armádě asi 4400 lidí. Zájem je už nyní vyšší než loni, kdy se za celý rok přihlásilo 5600 potenciálních vojáků z povolání. Počet přihlášek naopak klesl aktivním zálohám. Podle mluvčí Generálního štábu Armády České republiky (AČR) Magdaleny Dvořákové pandemie znemožnila nebo výrazně omezila lékařská vyšetření povinná pro vstup.

V resortu obrany teď slouží asi sedmadvacet tisíc vojáků z povolání, skoro pět set z nich se připojilo letos. Od ledna už přišlo téměř 4400 přihlášek, loni za celý rok to bylo 5600 přihlášek.

„Zvýšený zájem možná souvisí s tím, že byla armáda během pandemie víc vidět. Je to také tím, že nabízíme stabilní zaměstnání,“ říká Vlastimila Cyprisová z Kanceláře náčelníka Generálního štábu AČR.

Nejvíc zájemců chce na pozice výsadkáře, střelce a řidiče. Sítem ale projde jen každý čtvrtý, nejčastějším důvodem pro nepřijetí je zdravotní nezpůsobilost.

„Směřujeme ke splnění rekrutačního cíle pro letošní rok i rok 2030,“ dodává Cyprisová s tím, že v roce 2030 chce mít armáda třicet tisíc profesionálních vojáků. 

Pokles zájmu o aktivní zálohy

Zájem o vstup mezi aktivní zálohy naopak během pandemie mírně poklesl. Od ledna 2020 do letošního července se připojilo ani ne tři sta aktivních záložníků. Mezi prosincem 2018 a lednem 2020 jich přibylo přes čtyři stovky.

„Podmínkou pro vstup do aktivní zálohy je vyšetření ve vojenském zdravotnickém zařízení. Hlavním důvodem mírného poklesu zájmu o vstup je pandemie koronaviru, která tato vyšetření zcela znemožnila nebo výrazně omezila,“ vysvětluje Magdalena Dvořáková z Kanceláře náčelníka Generálního štábu AČR.

V aktivní záloze teď slouží skoro tři a půl tisíce vojáků, každý desátý je žena. Armáda plánuje, že by jich do roku 2030 mělo být celkem deset tisíc.

Desátí v NATO v počtu vojákyň

Ženy slouží téměř u všech vojenských jednotek a ve všech hodnostech i odbornostech. „Žena vojákyně dnes není ničím výjimečným. V armádě slouží přes 3600 žen, což je 13,5 procenta z celkového počtu. V rámci NATO nás to řadí zhruba na desáté místo,“ uvádí Cyprisová.

V Armádě České republiky nejčastěji pracují ženy v oblasti zdravotnictví, komunikace s veřejností, personalistice či psychologické službě.

„Speciální kampaň pro nábor žen ale neprovádíme, o službu vojáka z povolání se může ucházet jakýkoliv občan, který splní podmínky výběru, bez ohledu na to, jestli se jedná o muže či ženu,“ uzavírá Cyprisová.