Hasiči na Vysočině evakuovali tábor kvůli rozvodněnému potoku

Hasiči na Vysočině v noci kvůli rozvodněnému toku po bouřce evakuovali dětský tábor v Bácovicích na Pelhřimovsku. Do bezpečí převezli také osmnáct lidí v Olešnici na Havlíčkobrodsku, kteří kempovali v místě, kde se rozvodnil potok. Kvůli bouřkám hasiči zasahovali také v Pardubickém kraji.

„Odstraňovali popadané stromy z komunikací, odčerpávali vodu ze zatopených objektů a na několika místech také prováděli monitoring stavu rozvodněných potoků a řek,“ popsala mluvčí hasičů z Vysočiny Petra Musilová.

Lidi, kteří kempovali u potoka v Olešnici, hasiči převezli do tamní hasičské zbrojnice. Pětadvacet dětí a dva dospělé z tábora v Bácovicích evakuovali po půlnoci, zázemí jim poskytli na pelhřimovské stanici profesionálních hasičů.

V Pardubickém kraji hasiči zasahovali u více než dvou desítek případů, šlo zejména o odstraňování nánosů bahna, spadaných stromů a zlámaných větví. Vyjeli rovněž k pádu stromu na jedoucí automobil, incident se obešel bez zranění.

Na Pardubicku spadl strom na auto
Zdroj: HZS Pardubický kraj

Jihomoravští hasiči v souvislosti s meteorologickou výstrahou zaznamenali do úterního rána pouze dva výjezdy. „Nižší toky se zvedaly, nicméně na většině toků se naštěstí hladiny nedostaly přes první stupně povodňové aktivity,“ popisuje meteoroložka ČT Jarina Sochorová. 

Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu bude v úterý nejčastěji polojasno až oblačno, jen místy se obloha zatáhne. Srážky ve formě přeháněk a bouřek se mají vyskytovat jen ojediněle, zpočátku zejména na východě a severovýchodě země. Pokud se vyskytnou, tak to bude spíš na horách. Napršet by mělo kolem dvaceti milimetrů, nemělo by se tedy jednat o silné bouře, doplňuje Sochorová.

V Čechách bude přibývat oblačnosti, teploty se budou pohybovat mezi 24 a 28 stupni Celsia. Nejtepleji by mělo být na jihovýchodě Moravy, kde by teploměry mohly ukázat i tropickou třicítku.