Teplický soudce Čapek čelí dalšímu kárnému řízení, podle předsedy soudu byl v zimě na nelegální oslavě

Kárné řízení se soudcem Miroslavem Čapkem zahájil předseda teplického okresního soudu Jan Tichý. Upozornil na to Český rozhlas Radiožurnál. Důvodem je Čapkova údajná účast na oslavě podnikatele Petra Bendy, která se konala v době, kdy se směli setkávat nanejvýš dva lidé a v noci platil zákaz vycházení. Čapek účast na oslavě popírá, Tichý však tvrdí, že má dostatek důkazů. Člověk podobný Čapkovi se objevil i na fotografiích, které po oslavě zveřejnil deník Blesk.

Předseda teplického soudu pouze uvedl, že zahájil kárné řízení s Miroslavem Čapkem, žádné podrobnosti nesdělil s tím, že se s obsahem kárného návrhu musí nejdříve seznámit Čapek. Soudce Čapek tvrdí, že na oslavě nebyl a víkend údajně trávil se svou matkou. „Celé je to nesmysl a nevím, kde se toto tvrzení vzalo. Navíc nejde o lidi, se kterými bych měl vůbec co si říct,“ řekl Čapek rozhlasu k Bendově oslavě.

Mluvčí Nejvyššího správního soudu Jana Humplíková potvrdila rozhlasu, že soud kárný návrh přijal. Termín jednání ale správní soud zatím nestanovil.

Pro Miroslava Čapka – který se v devadesátých letech angažoval v politice a v barvách KSČM a později Levého bloku zasedal v parlamentu – to není první kárné řízení. Opakovaně byl trestán snížením platu. V roce 2015 mu byl snížen plat o deset procent na čtvrt roku za to, že v den komunálních voleb rozesílal e-mailem fiktivní přepisy údajných rozhovorů tehdejšího teplického primátora Jaroslava Kubery (ODS). O dva roky později byl Čapkovi snížen plat o 15 procent na čtyři měsíce kvůli nezákonnému rozhodnutí o vazbě pro jednoho podezřelého. Letos v květnu pak byl Čapkovi snížen plat o desetinu na čtyři měsíce kvůli průtahům a pochybením v soudních líčeních.

Soudce Čapek není jediný, kdo má kvůli Bendově oslavě problémy. Blesk na ní vyfotografoval například Milana Hniličku, který byl v té době poslancem za ANO a předsedou Národní sportovní agentury. V souvislosti s oslavou se vzdal mandátu, později rezignoval i na post šéfa sportovní agentury. Libereckého krajského policejního ředitele Vladislava Husáka a ředitele teplické věznice Petra Blažka odvolali jejich nadřízení z funkcí. Tehdejší šéf teplického fotbalového klubu Petr Hynek či teplický zastupitel Michal Kasal rezignovali.

Třem lidem udělila krajská hygiena desetitisícové pokuty, protože na sobě neměli roušky. Oslavou se stále zabývá teplický magistrát z hlediska samotné účasti lidí na oslavě v době, kdy vládní opatření vydaná v době nouzového stavu kvůli covidu-19 shromažďování zapovídala. Pravidla se tehdy řídila tabulkou PES a platil její nejvyšší stupeň. Podle něj se mohli ve venkovních i vnitřních prostorách setkat maximálně dva lidé a mezi 21. a 5. hodinou platil zákaz vycházení. Navíc měly být zavřené restaurace, v hotelích se mohli ubytovat pouze lidé, kteří byli na služební cestě.