Soudce Miroslav Čapek znovu porušil své povinnosti. Přijde o patnáct procent platu

Kárný senát Nejvyššího správního soudu snížil teplickému soudci Miroslavu Čapkovi plat o patnáct procent na čtyři měsíce. Čapek rozhodl o vazbě, pro kterou nebyly zákonné důvody. Muž podezřelý ze dvou trestných činů v ní pak strávil téměř dva týdny. Před časem přišel soudce Čapek o deset procent platu na čtvrt roku za to, že rozesílal falešné e-maily související s komunálními volbami.

Soudce Miroslav Čapek poslal do vazby muže kvůli podezření z ohrožování výchovy dítěte. Zasílal totiž fotky vlastního těla 14leté dívce, a také měl připravovat její únos. Jednorázové zaslání nemravného snímku však podle předsedy Okresního soudu v Teplicích Jana Tichého není natolik závažným prohřeškem, aby to vyžadovalo stíhání a vazbu. Ani přečin únosu nebyl v dané situaci trestný, protože zůstal ve stádiu příprav.

Muž se dostal na svobodu až po zásahu dozorové státní zástupkyně. Stíhání zrušila a dala pokyn k propuštění. Předseda soudu Jan Tichý podal na soudce Čapka kárnou žalobu.

Soudce porušil důvěru v nezávislé rozhodování soudů

Rozhodnutím o srážkách z platu kárný senát kárné žalobě předsedy Okresního soudu v Teplicích plně vyhověl. Čapkovo pochybení je podle Tichého závažnější než chyba žalobkyně, protože právě soudce je konečným garantem zákonnosti. „Porušil povinnosti soudce, porušil je zaviněně, a porušil tak důvěru v nezávislé, nestranné a zároveň odborné rozhodování soudů,“ řekl dnes na Čapkovu adresu Tichý.

„Taková věc se prostě stane, samozřejmě žádný soudce není stroj, každý může pochybit,“ reagoval Čapkův advokát Stanislav Balík. Více však zdůrazňoval svůj názor, že Tichý promeškal lhůtu pro podání kárné žaloby, Čapkovu chybu prý totiž mohl zaznamenat mnohem dřív, dokonce nahlížel do usnesení a protokolu. Kárný senát ale nakonec dospěl k závěru, že Tichý lhůtu dodržel. „Nejsou důkazy, že by o chybě věděl dřív,“ stojí v odůvodnění rozhodnutí soudu. Čapek se jednání kárného senátu nezúčastnil. Podle advokáta Stanislava Balíka nyní zváží podání ústavní stížnosti.

Pětapadesátiletý Čapek je zkušený trestní soudce. „Tím spíše měl rozpoznat, že zákonné podmínky pro vzetí do vazby zcela zjevně nebyly dány,“ řekl předseda kárného senátu Jakub Camrda.

Čapek už jednou o část platu přišel kvůli e-mailům

Kárný senát soudci Čapkovi před časem snížil plat o deset procent na čtvrt roku za to, že v první den komunálních voleb rozeslal e-mailem na tři desítky adres fiktivní přepisy údajných rozhovorů teplického primátora Jaroslava Kubery (ODS), které sám dostal z jiného zdroje. Trest potvrdil i Ústavní soud, když zamítl Čapkovu stížnost. Čapek se obrátil i na Evropský soud pro lidská práva, rozhodnutí zatím nepadlo.

Loni Miroslava Čapka kárný senát zprostil obžaloby, která mu vytýkala například tón dopisu někdejšímu předsedovi okresního soudu Romanu Dobešovi. Stěžoval si v něm na kolegu a poukazoval na údajně nerovný přístup vedení.