Dvacet let restaurování. Kadaň chce zapsat františkánský klášter na seznam UNESCO

Události: Františkánský klášter chce do UNESCA (zdroj: ČT24)

Více než čtyři sta let staré vzácné malby odkryli restaurátoři v kostele františkánského kláštera v Kadani. Na jejich záchraně pracovali dvě dekády. Kostel je kompletně zrestaurovaný a vrací se do něj i mobiliář a varhany z 18. století. Poprvé si ho návštěvníci prohlédnou v červenci. Kadaň usiluje o zápis památky na seznam UNESCO.

Ještě loni to byl strop s hvězdnou oblohou, ale teď se proměnil k nepoznání. Znovu vypadá jako v 17. století. „V průběhu staletí se měnily estetické nároky, a proto byly malby přemalovány,“ sděluje Lukáš Gavenda z Městského muzea Kadaň.

Vrací se také varhany z 18. století. Mají více než tisíc píšťal, třetina z nich je původní. Hrají po sedmdesáti letech. Kvůli cínovým píšťalám se varhany ladí za teplejšího počasí. V chladu totiž hrozí jejich poškození. Počasí to umožňuje až právě teď.

Z restaurátorských ateliérů se vrátil i obnovený mobiliář. Jsou to obrazy, lavice, zpovědnice, barokní kovaná mříž a dveře. „Dnešní návštěvník má unikátní možnost vidět pohromadě věci, které dřív viditelné nebyly, protože buď tady byly malby, nebo tady byly potom později rokokové a barokní oltáře,“ uvádí správce františkánského kláštera Petr Liebscher.

Otevírá se 3. července

Obnova kostela měla být kompletně dokončena loni. Posunula se ale o půl roku. Zdržely ji hlavně práce týkající se nových nálezů, například šlechtických náhrobků a reliéfů.

„Dokončení restaurátorských prací výrazně zvyšuje šanci na zapsání kláštera na seznam památek UNESCO,“ dodává Liebscher. Návštěvníci se můžou poprvé přijít podívat do zrestaurovaného kostela 3. července.