Soud i potřetí uložil Vondruškovi podmínku kvůli voucherům CzechTourism, exministr se odvolal

Obvodní soud pro Prahu 2 už potřetí nepravomocně odsoudil k podmínce exministra pro místní rozvoj Rostislava Vondrušku za zneužití voucherů agentury CzechTourism. Vondruška, coby bývalý ředitel agentury, společně s někdejší ředitelkou příspěvkové organizace Andreou Gregorovou dostali od soudu trest jednoho roku s podmíněným odkladem na 2,5 roku a náhradu 200tisícové škody a úroků agentuře. České televizi to potvrdila mluvčí soudu Marcela Pröllerová. Vondruška i Gregorová se proti rozsudku odvolali.

„Oba obžalovaní byli odsouzeni za zažalovaný skutek a byla použita i stejná kvalifikace jako v obžalobě. Proti rozsudku podali ihned do protokolu odvolání obžalovaní. Státní zástupce se odvolal proti výroku o trestech v neprospěch obžalovaných,“ uvedla mluvčí soudu Pröllerová.

Nepravomocný rozsudek ukládá každému z odsouzených zaplatit částku 204 100 korun spolu s osmiprocentním úrokem z prodlení počítaným od září 2017 až do zaplacení celé částky. Tresty s podmíněným odkladem dostali Vondruška a Gregorová za porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Vondruška vedl agenturu CzechTourism deset let s krátkou přestávkou, kdy působil jako ministr v úřednické vládě Jana Fischera. Podle nepravomocného rozsudku v letech 2012 až 2014 jako generální ředitel agentury nakupoval dárkové poukazy na víkendové wellness pobyty v českých hotelech za zhruba 600 tisíc korun. Pouze část z nich však posloužila k určenému účelu, tedy k podpoře českého turismu. Další podle soudu dal svým známým či kamarádům, a dopustil se tak trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku, rozhodl soud. Dárkové poukazy podle verdiktu rozdávala i Gregorová.

Obvodní soud pro Prahu 2 se případem zabýval již potřetí. Předchozí rozsudek bývalému ministrovi uložil peněžitý trest ve výši 100 tisíc korun, Gregorové o 20 tisíc vyšší. Verdikt loni v květnu zrušil pražský městský soud. První rozsudek v případu vydal Obvodní soud pro Prahu 2 už v únoru roku 2018, kdy Vondrušku a Gregorovou uznal vinnými trestním příkazem a uložil jim podmínky. Vondruška a Gregorová následně podali odpor a soud musel nařídit veřejné jednání.