Až čtvrtina podniků v pondělí neotevřela. Další marně čekají na davy hostů

Restaurace otevřely. Dva týdny po zahrádkách mohou nově hosté i do interiérů. Restart  pohostinství ale komplikuje fakt, že je pro vstup nutný test na covid-19, ale v některých případech situaci znesnadňuje i nedostatek pracovníků. Rozhodnutí, které málokdo očekával, oznámila vláda až v pátek, takže některé zastihlo uprostřed rekonstrukce. Podle ČT v pondělí neotevřela až čtvrtina podniků. Epidemie v Česku stále slábne, v neděli přibylo 113 nakažených, nejméně od loňského 2. srpna.

On-line přenos
Koronavirus - květen
22:15

Španělské regiony, včetně hlavního města Madridu, zvažují, že zruší povinnost nosit roušky venku.

21:17

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil další postupné uvolňování pandemických opatření. V zemi se zkrátí zákaz nočního vycházení a otevřou se bary a restaurace, uvedla agentura Reuters. 

20:17

Dánská vláda v pondělí požádala zdravotní úřady země, aby přehodnotily rozhodnutí vyřadit proticovidové vakcíny společností Johnson & Johnson a AstraZeneca z očkovacího programu. Ke kroku vládu přiměl dvoutýdenní skluz v dánském vakcinačním plánu.

Vláda v pátek rozhodla s ohledem na předchozí verdikt Nejvyššího správního soudu, podle nějž není možné služby uzavírat plošně, že povolí otevření restaurací a také heren, kasin a rovněž hudebních podniků a diskoték, byť těch se obzvláště dotýká omezení, že není povolena živá hudba ani tanec.

To se již projevilo v některých podnicích třeba ve Stodolní ulici v Ostravě. Jejich provozovatelé uvažovali o tom, že by o půlnoci otevřeli, ale vzhledem k zásadním restrikcím se tak nestalo. Neotevřely ani bary v centru Prahy. Jejich provozovatelé nečekali, že by se k nim hrnuli hosté, vzhledem k tomu, že ve městě zatím nejsou zahraniční turisté.

Až čtvrtina podniků v gastronomii tak v pondělí neotevřela. „Z dat, která máme k dispozici od poskytovatelů pokladních systémů, vychází, že dvacet až pětadvacet procent restaurací neotevřelo,“ řekla České televizi Kateřina Holnová z Asociace restauratérů APRON.

Některé podniky zvažují, zda vůbec dále podnikat. „Nevědí, jak velké nejistotě čelí,“ vysvětlila. „Pomohlo by nám, kdybychom například věděli, jestli se na nás dál vztahují nějaké kompenzace. V tuhle chvíli můžeme stále fungovat v omezeném režimu, ale nevíme, jestli ještě můžeme využít nějakou státní pomoc,“ popsala Holnová jeden z hlavních problémů podnikatelů. Dalším je to, že neví, jak se bude dál vyvíjet pandemická situace a zda na podzim nepřijde opětovné zavírání.

Nejsou hotové rekonstrukce

Pro některé navíc vláda rozhodla příliš narychlo, a ještě nemají hotové rekonstrukce, které zahájili v době, kdy se počítalo, že se vnitřní prostory restaurací a dalších podniků otevřou až v polovině června. Další stihli otevřít jen tak tak. „Počítali jsme se 14. červnem a překvapili nás na ministerstvu zdravotnictví, že to otevřeli skoro ze dne na den,“ řekl majitel třebíčské restaurace U Kopečků David Lička.

Víkend byl proto plně pracovní. Restaurace se musela domluvit s dodavateli, aby přivezli zboží, ale zároveň musel být celý podnik připraven na hosty. Lička využil program Antivirus na ochranu zaměstnanosti, proto restaurace nepropouštěla a neměla problém s chybějícími pracovními silami, což také nyní některé podniky sužuje. Příliš rychlé totiž bylo pro některé restauratéry vládní rozhodnutí i kvůli chybějícímu personálu. Ukazuje se, že v gastronomii chybějí lidé, kteří během měsíců, kdy byly restaurace zavřené, nastoupili do jiného oboru. 

Například dva kluby ve Stodolní otevřou i proto až v pátek, řekl jejich provozovatel Tomáš Pospíšil. „Nyní řeším, jestli mám vůbec nějaké lidi,“ uvedl. Restaurace v centru Olomouce zase ponechala i nyní otevřenou jen zahrádku – nemá dostatek číšníků, aby dokázali obsloužit hosty venku i uvnitř.

Na davy strávníků čekali v jedenáct hodin marně například v restauraci v Újezdu u Brna. Provozní Radka Petříčková se domnívá, že si lidé zvykli brát si obědy s sebou. Někteří zákazníci, kteří si přišli oběd jen vyzvednout, poukazovali, že nemají očkování ani test, takže do restaurace stejně nemohou.

Jídlo si odnášelo domů i mnoho zákazníků restaurací ve středních Čechách. „Dneska je to samý rozvoz,“ srovnala Marcela Mesárošová z kladenské restaurace, kam podle ní přišlo v pondělí ještě méně lidí než v neděli, kdy museli ještě zůstat na zahrádce. I na večer má podle ní restaurace jen několik rezervací a podobná situace zatím platí také pro další dny v týdnu.

V Praze ale již byla změna patrná. Mnoho lidí přišlo dopoledne do kaváren a cukráren v historickém centru i v nákupních centrech.

Otevřené jsou i bazény, podmínky jsou přísnější

Nově otevřené jsou také plavecké bazény či wellness. Jak upozornil ředitel pražského Plaveckého stadionu Podolí Jan Bezděk, jsou podmínky vstupu ve srovnání s restauracemi přísnější – negativní test musí být z laboratoře, nestačí tedy samotest nebo potvrzení o podstoupení testu v práci či ve škole. Alternativou je doklad o první dávce očkování nebo o prodělaném covidu.

Návštěvníci se navíc musí testem či jiným dokladem při příchodu prokázat. „Každý zákazník je povinnen nám při vstupu doklad ukázat. Co se týká kontroly, pokladní se snaží každého zákazníka požádat, aby doklad předložil,“ uvedl ředitel Bezděk. Dodal, že první ráno nenastal žádný problém s prokazováním.

Podotkl, že první návštěvníci, kteří po mnohaměsíční pauze přišli plavat, byli „skalní plavci“ a profesionálové. Do čestlického aquaparku zase po obnovení provozu přišly podle jeho ředitelky Vladany Horákové hlavně držitelé permanentek a rodiny s dětmi.

Některé plavecké bazény ještě neotevřely, víkend jim na přípravu nestačil. Ve Frýdku-Místku tak bude možné jít plavat ve středu, jihlavský aquapark otevře až v sobotu. 

Nejméně nakažených od začátku srpna

Otevírání různých odvětví společenského a ekonomického života se původně mělo řídit hlavně vývojem epidemie. To nakonec platí jen částečně, nicméně počty nakažených stále klesají. Jako vždy po víkendu i nyní stouplo reprodukční číslo, a to až na 0,795, přičemž ministerstvo zdravotnictví považuje hodnotu 0,8 za první varovnou hranici. Někdejší systém PES na ní začínal připisovat první tři body za zvýšené reprodukční číslo.

Nicméně i hodnota 0,8 znamená, že množství nakažených setrvale klesá. Nedělní výsledek testování bývá nejpříznivější z celého týdne a poslední květnovou neděli to nebylo jiné. Potvrzených 113 případů nákazy koronavirem bylo nejméně od 2. srpna minulého roku.

V celorepublikovém průměru přibylo v posledním týdnu 30 nových případů na sto tisíc obyvatel, oproti neděli klesla týdenní incidence o jednoho nakaženého ze sta tisíc. Nejlépe z republiky je nyní na Chebsku, kde za týden nebyl pozitivně testován vůbec nikdo. Naopak na Českokrumlovsku – což je nyní nejhůře zasažený okres – připadlo za týden 88 infikovaných na sto tisíc obyvatel. Z krajů přibylo nejvíce nakažených ve Zlínském – 49 na sto tisíc obyvatel. Nad celorepublikovým průměrem jsou i Vysočina, Jihočeský, Ústecký, Liberecký, Olomoucký a Moravskoslezský kraj.

Nemocnice se vracejí k normálnímu provozu

V nemocnicích je nyní 491 lidí nakažených covidem-19, z nich 90 je v těžkém stavu. To odpovídá situaci z poloviny loňského září, od té doby byly nemocnice více zaplněné. V polovině března v nich leželo přes devět tisíc pacientů s covidem-19, což mělo velký vliv na rozsah péče.

Nyní vesměs nemocnice již fungují v normálním režimu. I ta českobudějovická se od úterý vrátí téměř k běžnému provozu, povolí i návštěvy. „Úplnému obnovení běžného provozu brání již jen činnosti, které nemocnice zatím stále provozuje nad rámec své standardní působnosti. Jedná se o odběrové místo covid-19 na parkovišti nemocnice a velkokapacitní očkovací centrum na českobudějovickém výstavišti,“ uvedl ředitel nemocnice Michal Šnorek.

Na sto procent operuje již Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, denně její lékaři provedou 60 až 70 operací. Fakultní nemocnice Brno je zatím asi na 85 procentech běžného provozu. Podobně jako v Českých Budějovicích se i její lidé podílejí na provozu očkovacího centra na městském výstavišti.

Ostravská fakultní nemocnice v úterý otevře centrum postcovidové péče pro pacienty, kteří po prodělaném onemocnění stále trpí zdravotními problémy. Postcovidový syndrom může způsobit například extrémní únavu, dlouhotrvající kašel, dušnost, bolesti na hrudi i svalovou slabost.

„Jde o soubor příznaků, které přetrvávají nebo se vyvíjejí i po dvanácti a více týdnech od vzniku onemocnění covid-19, a nejsou vysvětlitelné jinou příčinou. Zároveň jsme pro tyto pacienty vyčlenili u nás na lůžkovém oddělení deset postelí, a pokud bude potřeba, jejich počet navýšíme,“ uvedl primář Oddělení plicních nemocí a tuberkulózy Bedřich Porzer.

Dodal, že od úterý v rámci návratu k normálu nebude již jeho oddělení přijímat pacienty pozitivní na covid-19, kteří budou výhradně na infekční klinice.

Srbsko odeslalo vakcíny pro Česko

Očkování pokračovalo o víkendu podobným tempem jako o víkendu předchozím. V sobotu podali zdravotníci přes 43 tisíc dávek, v neděli více než 34 tisíc. V uplynulém týdnu se podařilo překonat hranici sta tisíc dávek aplikovaných za den, stalo se tak poprvé ve středu a potom i ve čtvrtek a pátek.

Zhruba na den by při takovém tempu očkování mohly vystačit vakcíny, které Česku darovalo Srbsko. V pondělí odpoledne v Česku přistálo vojenské letadlo se 100 tisíci dávkami vakcíny od společností Pfizer/BioNTech. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by měly darované vakcíny jít do Ústřední vojenské nemocnice a velkokapacitního očkovacího centra v pražské Libni.

Od počátku očkování po vánočních svátcích zatím podali zdravotníci v Česku přes 5,2 milionu dávek některé ze čtyř vakcín, které jsou zatím schválené. V tomto počtu jsou započítány první i druhé dávky, fakticky se zatím dostalo na 3,8 milionu lidí, kteří dostali alespoň jednu dávku vakcíny.

Pojišťovny chtějí snížit úhradu za testy

Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) v pondělí také schválila tendr na jednoho distributora vakcín. Zakázka, která má předpokládanou hodnotu přes 150 milionů korun, bude podle ředitele VZP Zdeňka Kabátka zřejmě ještě v pondělí vypsána. Vítěz by mohl být známý zhruba na přelomu června a července, hlavním kritériem bude cena za rozvoz jednoho balení vakcíny. 

Ministerstvo zdravotnictví souhlasilo také s návrhem zdravotních pojišťoven, aby se úhrada antigenních testů snížila na 201 korun. Částku navrhovala Všeobecná zdravotní pojišťovna, ostatní pojišťovny žádaly nižší, nakonec se ale shodly na této výši. Změna by se měla projevit zhruba za týden či dva. Cenu pro samoplátce určuje přímo odběrové centrum, pohybuje se většinou mezi 400 a 500 korunami. Lidé budou mít v červnu z preventivních důvodů hrazen dvakrát měsíčně přesnější PCR test a jednou týdně antigenní test, od července už budou antigenní testy jen dva.