Stát koupil Reynkův zámek Petrkov. Pro veřejnost otevře na konci června

Stát 27. května oficiálně převezme zámek Petrkov, ve kterém žil český básník a grafik Bohuslav Reynek. Zaplatil za něj 18 milionů korun, převod už byl zapsán do katastru nemovitostí. Pod správou Památníku národního písemnictví tam vznikne Česko-francouzské kulturní centrum. Vláda na zprovoznění objektu přislíbila téměř 150 milionů korun. Památkově chráněný zámek čeká kompletní rekonstrukce, některé části přesto budou veřejnosti přístupné už od konce června.

„Petrkov vyžaduje náročné opravy. V omezené podobě ale bude otevřen i po dobu rekonstrukce,“ říká Lucie Tučková z Památníku národního písemnictví.

První návštěvníky chtějí v Petrkově přivítat už na konci června. Program bude probíhat zhruba jednou týdně, jindy bude objekt pro veřejnost zatím nepřístupný. Chystají se koncerty, literární čtení, divadelní představení i akce pro rodiny s dětmi zaměřené na výtvarné umění. Většina akcí proběhne vzhledem k epidemiologické situaci i technickému stavu budov v zámeckých zahradách a parku, vstupné bude symbolické.

Rozsáhlá rekonstrukce zámku Petrkov by měla začít už na konci května, vláda na ni přislíbila téměř 150 milionů korun. Hotovo by mělo být v roce 2026, kdy budou zpřístupněny i původní obytné části budovy. Zachovala se například kuchyňská kamna, u kterých byl básník často fotografován, a lis, na kterém se svým synem Danielem tiskl grafiky.

K zámecké budově patří zahrady, les, pole i rybníky

Za kulturním programem v Petrkově stojí vznikající Česko-francouzské centrum. Reynkovou manželkou totiž byla Suzanne Renaud, básnířka pocházející z francouzského města Grenoble. Na celém projektu se podílí Velvyslanectví Francie v Praze a Francouzský institut.

Bohuslav Reynek (1892 až 1971) byl český básník, grafik a překladatel. Petrkov na Havlíčkobrodsku byl spojen s jeho životem i uměleckou tvorbou. Vláda se v prosinci 2020 rozhodla zámek od Reynkových vnoučat odkoupit, konečná cena se vyšplhala na 18 milionů korun. K zámecké budově patří dalších 92 tisíc metrů čtverečních půdy, na kterých se nachází zahrady, les, pole i dva rybníky. Stát dostal přednost před dalšími více než dvaceti zájemci o koupi, kraj Vysočina zájem neprojevil.