„Asi jsme se stali nepohodlnými,“ tvrdí Smejkal o ukončení spolupráce s MeSES

UK: Ministerstvo zdravotnictví ukončilo spolupráci s MeSES (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zdravotnictví ukončilo spolupráci s Mezioborovou skupinou pro epidemické situace (MeSES), důvodem je podle resortu zlepšující se epidemická situace i rychlejší tempo očkování. Dle vedoucího epidemiologa skupiny Petra Smejkala se stali odborníci nepohodlnými a za rozhodnutím vidí nejspíš předvolební tah. Poslanec Rostislav Vyzula (za ANO) z výboru pro zdravotnictví ukončení spolupráce nechápe, dle něj vede pouze k různým domněnkám a hypotézám. Oba byli hosty Událostí, komentářů.

Podle Smejkala nebylo rozpuštění skupiny nijak vysvětleno či argumentováno. Dle něj může důvodů být více.

„Na ministerstvu se rekonstituovala klinická skupina, jejíž působení, připomínám, bylo během celé pandemie problematické. Ta asi nabyla dojmu, že teď epidemii zvládne řídit sama. To my respektujeme.“ 

Na druhou stranu se ale podle Smejkala blíží volby, které rozhodnutí ministerstva mohly ovlivnit. „V tu chvíli se asi zdáme být nepohodlní. Odvedli jsme nutnou práci, a jelikož nás teď asi nic vážného nečeká, tak proč by nás měli nadále mít? Byli jsme využiti na tu nepopulární práci a teď je potřeba na všechno zapomenout a říkat si, že všechno je v pořádku,“ tvrdí. 

Skupina se po ukončení spolupráce s resortem zdravotnictví nerozpadne. Odborníci jsou odhodláni nadále fungovat. „V naší práci pokračujeme. Máme věci, které chceme dotáhnout do konce, takže myslím, že náš hlas tu bude pořád. Dneškem se určitě nerozpouštíme,“ říká Smejkal. 

I přesto hodnotí současné rozvolňování kladně a věří, že se Česko nedostane do stejné situace jako po minulé letní sezoně. Při opatrném uvolňování a rychlém tempu očkování se podle Smejkala země další velké vlně vyhne. Zrádná může ale dle něj být přítomnost mutace ze zahraničí. 

„V tom vidím nebezpečí, příchod varianty by mohl dynamiku té epidemie zvrátit. Pravděpodobné to ale není. Očkujeme opravdu rychle a kolektivní imunitou zabráníme variantám v šíření,“ vysvětluje epidemiolog. 

Vzbuzuje to všelijaké hypotézy, říká Vyzula

Poslanec Rostislav Vyzula v ukončení spolupráce s mezioborovou skupinou nevidí smysl. „Zrovna tato skupina se mi zdála ze všech nejvíce logická. Je to poněkud nešťastná situace, ministři se mění příliš rychle. Každý ministr má právo na to si vytvořit svoji skupinu, možná by ten současný chtěl tuto nějak vylepšit,“ říká. 

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) při nástupu do funkce zdůrazňoval, že se chce řídit právě hlasy odborníků. „Nerozumím tomu, proč by zrovna tyto lidi propustil. Vzbuzuje to všelijaké hypotézy a domněnky. Budeme se na to muset zeptat na dalším zasedání výboru pro zdravotnictví. Jsem zvědavý, co nám pan ministr řekne.“ 

Vyzula zároveň nesouhlasí s oficiálním odůvodněním, že se epidemická situace zlepšuje natolik, že skupina už není potřebná. Dle něj není totiž vůbec jasné, jak může situace během pár měsíců vypadat. 

Zároveň také odmítl vyjádření člena skupiny Jana Kulveita, že zkušení lidé se na současné ministerstvo nehodí, protože jsou nezávislí. „Čím více dokážou komunikovat do zahraničí a dokážou hodnotit studie na světové úrovni, tím větší plus pro nás,“ tvrdí poslanec.