V pondělí přibylo 1126 nakažených. Při sportu nebo u kadeřníka už nejsou nutné respirátory

Epidemie koronaviru dál pozvolna slábne. Testy v pondělí potvrdily 1126 případů covidu, což je nejnižší pondělní přírůstek od půlky září. Zpomalilo tempo očkování, zdravotníci v pondělí podali 74 290 dávek vakcíny. S úterým končí pro sportovce nebo zákazníky služeb péče o tělo povinnost nosit respirátory. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) v rozhovoru pro Právo uvedl, že testování ve školách bude pokračovat i po letních prázdninách.

On-line přenos

Koronavirus - květen

  • 22:15

    Španělské regiony, včetně hlavního města Madridu, zvažují, že zruší povinnost nosit roušky venku.

  • 21:17

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil další postupné uvolňování pandemických opatření. V zemi se zkrátí zákaz nočního vycházení a otevřou se bary a restaurace, uvedla agentura Reuters. 

  • 20:17

    Dánská vláda v pondělí požádala zdravotní úřady země, aby přehodnotily rozhodnutí vyřadit proticovidové vakcíny společností Johnson & Johnson a AstraZeneca z očkovacího programu. Ke kroku vládu přiměl dvoutýdenní skluz v dánském vakcinačním plánu.

Za posledních sedm dní připadá v Česku 67 nově odhalených případů covidu na sto tisíc obyvatel, což je o čtyři méně než v pondělí. Z krajů je nad stovkou v tomto přepočtu už pouze Zlínský se 102 případy.

Z okresů je na tom nyní nejhůře Českokrumlovsko, kde připadá 147 nových případů na sto tisíc obyvatel za posledních sedm dnů. Následuje Opavsko a Českolipsko. Na opačném konci žebříčku v tomto přepočtu je Chebsko s pěti a Trutnovsko s šesti případy. 

V nemocnicích bylo v pondělí 1351 pacientů s covidem, 239 z nich potřebovalo intenzivní péči. Jsou to nejnižší počty od začátku října. Proti minulému pondělí ubylo téměř 630 hospitalizovaných.

Vzhledem k aktuální změně opatření neplatí už povinnost nosit respirátor pro sportovce a další cvičící. Bez ochrany úst a nosu mohou být i trenéři, další členové týmů a rozhodčí.

Nově nemusí mít nasazenou ochranu dýchacích cest ani zákazníci některých služeb spojených s péčí na hlavě a krku, například v kadeřnictví, kosmetických službách nebo u tatéra. Ačkoli se provozovny služeb spojených s péčí o tělo otevřely znovu už 3. května, jejich klienti dosud v seznamu výjimek z povinného nošení respirátorů chyběli.

V pondělí vláda rozhodla, že od 24. května se budou moci organizovat kroužky ve střediscích volného času až pro deset dětí bez testu na covid-19, s testem to bude padesátka žáků uvnitř a venku až sto. Podle předsedy Sdružení pracovníků domů dětí a mládeže Libora Bezděka se dosud do kroužků prezenčně vrátilo do šedesáti procent zapsaných dětí. Očekává, že s návratem kroužků do budov účast poroste.

Problematický je podle Bezděka nesoulad požadavků pro kroužky s frekvencí testování ve škole. Zatímco ve škole se děti musí testovat pomocí antigenních testů jednou za týden a s přesnějšími PCR testy jednou za dva týdny, pro kroužky platí výsledek antigenního testování 72 hodin a PCR testování sedm dní. Pokud se tak dítě ve škole otestuje například antigenním testem v pondělí, může výsledek testu použít v kroužku do středy. Pro kroužky ve čtvrtek a pátek se musí nechat otestovat znovu, vysvětlil Bezděk.

Testování ve školách bude pokračovat, říká Plaga

Nutnost pokračovat v testování ve školách i po prázdninách Plaga zdůvodňuje tím, že děti nespadají do kategorie, která může podstoupit vakcinaci proti covidu, tuto možnost mají zatím pouze dospělí. V případě, že by se od testování žáků upustilo, hrozí podle ministra návrat k rotační výuce nebo zavírání škol.

Hasiči během dne rozvezou do škol téměř tři miliony antigenních testů. Dodávka bude sloužit zhruba do poloviny června. Druhá část z celkového množství více než pěti a půl milionu testů by měla dorazit v pondělí.

Zájem o doučovací kempy je velký

Ministerstvo školství obdrželo víc než čtyři sta žádostí o dotace na pořádání letních doučovacích kempů ve výši 270 milionů korun. O rozdělení peněz ale zatím nerozhodlo. Kempy se mají konat v červenci a srpnu, mají být aspoň pro patnáct dětí a trvat minimálně čtyřicet hodin rozložených do pěti kalendářních dnů.

K dispozici má ministerstvo v současnosti sto milionů korun a chtělo by ve vládě vyjednat víc. Rozhodnutí o přidělení dotace se podle úřadu dozví organizátoři kempů s dostatečným předstihem, potvdila jeho mluvčí Aneta Lednová.   

Kempy by měly pomoci snížit nerovnosti v přístupu ke vzdělávání. Ty se budou kvůli výuce na dálku podle dřívějšího vyjádření Plagy vyrovnávat doučováním další dva až tři roky.