Sčítací komisaři začali roznášet papírové formuláře, dostupné jsou i na poště

Události: Komisaři v terénu (zdroj: ČT24)

Lidé mohou od soboty začít vyplňovat a odesílat papírové formuláře pro sčítání lidu. Domácnostem, které se dosud nesečetly on-line, je doručí až deset tisíc sčítacích komisařů. Formuláře si lidé mohou vyzvednout i na osmi stovkách pošt a na všech krajských správách Českého statistického úřadu. Údaje lze i nadále vyplňovat také elektronicky.

Například z pošty v pražských Dejvicích vyrazila roznášet formuláře do metropolitních domácností sedmdesátka dobrovolníků, převážně studentů. Ještě předtím ale musela provést aktivaci speciální aplikace na mobilním telefonu, díky které se každý komisař dozví, za kým vyrazit; aplikace mu vygeneruje trasu i objekty, do kterých je potřeba formuláře doručit.

Sčítací komisařka Kateřina Koubová popsala, co ji přesně během služby čeká. „Ten plán je dnes 38 bytů a dohromady rozdat asi 109 formulářů,“ uvedla. Všichni komisaři musí mít negativní testy, respirátor a speciální průkaz. Na vyzvání musí lidem ukázat i svůj občanský průkaz.

„Teď musím počkat na pána, aby mi řekl, kolik členů v domácnosti je u nich v rodině, a musím pak naskenovat toto identifikační číslo formuláře na příslušný byt,“ upřesnila Koubová. Ten jí ale řekl, že dotazník nechce a vyplní nakonec sčítání přes internet. „Zadám, že se sečte jiným způsobem,“ dodala komisařka.

Sčítání skončí 11. května

Klidnější atmosféra je na poště ve Slaném. Zuzana Lancová musí během dne obejít kolem stovky domácností. „Pojedeme do obce Jemníky, kde máme pár domů,“ řekla.

Komisařka skenuje kód na formuláři. Tím se přiřadí ke konkrétní domácnosti. Pokud je člověk v karanténě a nechce se sčítat on-line, je ideální, aby za něj listinný formulář převzal někdo jiný. Popřípadě se může s komisařem domluvit, že si ho předají prostřednictvím poštovní schránky.

Do lokality v Praze 6 se Kateřina Koubková bude muset vrátit ještě jednou, a to zhruba za dva týdny. Ze čtyřiceti lidí dotazník prakticky předala jen v jednom případě. Pro všechny ale dál platí, že je možné se sečítat elektronicky až do 11. května, do té doby musí lidé odevzdat i papírový dotazník. Vyplněný formulář v odpovědní obálce musí odevzdat na poště nebo vhodit do poštovní schránky. První výsledky by mohli statistici zveřejnit na přelomu letošního a příštího roku. 

Sčítání je povinné pro všechny obyvatele. Česká republika jich má zhruba 10,7 milionu, on-line se zatím sečetlo zhruba šest milionů lidí. Elektronické sčítání začalo v sobotu 27. března.