Toulky za hrad(b)y: Český Šternberk zůstává v rukou jedné rodiny už po dvacet generací

Nad řekou Sázavou si na ostrém skalním hřebeni na levém břehu nelze nevšimnout impozantního hradu. Už přes sedm set let tu hlídá stejnojmennou vesnici a její okolí. Na Český Šternberk se ČT24 vydává v druhém díle nového podcastu Toulky za hrad(b)y, který vám umožní se vypravit do někdejších sídel českých a moravských pánů i v době, která skutečným výletům zrovna nepřeje.

Podcast si poslechněte zde:

Hrad vznikl už kolem roku 1241, kdy ho založil Zdeslav z Divišova. Už tehdy podle rodového erbu, zlaté osmihroté hvězdy, dostal jméno Sternberg. A v rukou tohoto rodu, nehledě na historické dění, už po dvacet generací setrvává.

Český Šternberk během své historie prošel několika přestavbami, nejprve mu byla dána podoba pozdní gotiky, vylepšení došel obranný systém s předsunutou baštou, během raného baroka při přestavbě ztratil obrannou funkci a stal se především hradem sídelním. Navzdory hradnímu zevnějšku poskytoval svým obyvatelům pohodlí až zámeckých interiérů.

O rekonstrukci hradu a restaurování jeho mobiliáře se velkou měrou zasloužil Zdeněk Sternberg, který hrad převzal po sametové revoluci a předsevzal si předat ho svým potomkům v lepším stavu, než v jakém sídlo získal. Návštěvníci si tak při návštěvě mohou prohlédnout patnáct místností s mobiliářem z různých stylových období, poznat významné členy šternberské rodiny a seznámit se s unikátní šternberskou kolekcí mědirytin z období třicetileté války, která je jednou z největších monotematických sbírek grafických listů v Evropě.

Nové díly najdete každou sobotu na našich podcastových platformách SoundCloud, Spotify, iTunes a na webu ČT24.