Platba za státní pojištěnce by opět mohla vzrůst. Podle ČSSD nejméně o 200 korun

Události: Platba za státní pojištěnce by mohla opět vzrůst (zdroj: ČT24)

Vláda pro příští rok počítá s dalším růstem plateb, které posílá zdravotním pojišťovnám za péči o důchodce, děti, nezaměstnané a další státní pojištěnce. Náklady na lékařskou péči, očkování proti covidu-19, testování, ale i odměny zdravotníků jsou totiž stále vyšší. ČSSD navrhuje růst platby o 200 korun měsíčně na jednoho člověka. To by znamenalo dalších zhruba 15 miliard ročně. Hnutí ANO je ochotné o částce jednat.

„Počítáme s navyšováním plateb za státní pojištěnce. Vláda si je velice dobře vědomá své zodpovědnosti. A počítá s tím, že bude podporovat tuto platbu, protože víme, že v současné době je zdravotní systém přetížený,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Kabinet musí o růstu plateb za státní pojištěnce v příštím roce rozhodnout nejpozději do konce června. Stát platí zdravotní pojištění za zhruba šest milionů lidí. Kvůli náročné léčbě pacientů s koronavirem vláda platby nedávno zvýšila už dvakrát.

Platba za státního pojištěnce
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví



V loňském červnu o 500 korun měsíčně na jednoho pojištěnce, letos v lednu pak o další dvě stovky na 1767 korun měsíčně. ČSSD navrhuje pro příští rok zvýšení o dalších 200 korun. „Tuto částku definuji jako minimální. A ostatním je jasné, že se budeme muset koaličně domluvit. Aktuálně máme obrovské výdaje v souvislosti s covidem, v souvislosti s testováním,“ uvedla místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Kateřina Valachová.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) zvýšení plateb podporuje. „Musíme zajistit zdravotnictví dostatek prostředků. Udělali jsme to loni, udělali jsme to pro letošek, uděláme to i pro příští rok. A jestli to bude 200 korun nebo jiná částka, to bude předmětem jednání,“ řekla Schillerová.

Za čtyři roky se platby za státní pojištěnce zdvojnásobily

Zatímco ještě v roce 2017 platil stát za své pojištěnce 65 miliard, letos už to bude dvakrát tolik. I proto zatím mají pojišťovny na zvládání koronavirové krize dost peněz.

Platba vlády zdravotním pojišťovnám
Zdroj: Ministerstvo financí

Třeba Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) měla na konci února na svých účtech zůstatky skoro 42 miliard korun. To je nejvíc v její historii. Z této částky může pojišťovna okamžitě použít na hrazení zdravotní péče 26 miliard. „Jsme schopni zajistit veškeré služby pro naše klienty, jsme dokonce schopni reagovat i na případné výzvy kompenzační vyhlášky a zajistit náklady s covidem-19,“ uvedl ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Všechny pojišťovny měly na konci února na účtech skoro 74 miliard. Rezervy ale začnou slábnout. Jen na odměny pojišťovny letos pošlou 11 miliard, 10 miliard má stát očkování proti koronaviru, devět miliard doplatky za minulý rok a řádově miliardy půjdou na testování ve firmách.

Mimořádné výdaje zdravotních pojišťoven
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví/ČTK

Blatný varoval před vyčerpáním rezerv pojišťoven

Navýšení podporuje i většina opozičních stran. „Co se týká navyšování za státní pojištěnce, my tohle prosazujeme dlouhodobě,“ řekla předsedkyně rozpočtového výboru sněmovny Miloslava Vostrá (KSČM).

„Nároky na veřejné zdravotní pojištění jsou obrovské. Za KDU-ČSL je názor, že by to mělo být někde mezi 300 a 500 korunami,“ uvedl místopředseda výboru pro zdravotnictví Vít Kaňkovský (KDU-ČSL). Například podle předsedy STAN Víta Rakušana jde ale o „jednorázové řešení pro jeden jediný aktuální rok“.

Ministr Blatný v polovině března poslance zdravotního výboru varoval, že rezervy pojišťoven můžou dojít už na konci roku. VZP má zatím podle Kabátka do prosince dostatek prostředků. „Problémy by měly nastat až na konci roku 2022,“ nastínil. Náklady podle něj stoupají a objevují se další, se kterými se při plánování nepočítalo. Případné navýšení platby za státní pojištěnce by tak uvítal.