Obyvatelům bytů po H-Systemu hrozí opět vystěhování, prodej zablokovala žaloba

Současným obyvatelům bytů po zkrachovalé společnosti H-System v Horoměřicích u Prahy opět hrozí vystěhování. Jejich prodeje v konkurzu zablokovala vylučovací žaloba. Ta se týká pozemků pod přilehlými cestami. Informaci potvrdili předseda bytového družstva Horoměřice 2020 Michal Beník, šéf věřitelského výboru Petr Pavel i předseda BD Svatopluk Martin Junek.

Kvůli nové žalobě, jež žádá vynětí pozemků pod přístupovými cestami z konkurzu, nemůže konkurzní správce zapsat věcné břemeno. Bez toho ale banky nebudou nemovitosti financovat, řada lidí by tak na odkup neměla peníze.

Pokud se prodeje neodblokují stažením žaloby, bude muset konkurzní správce zažádat soudně o vystěhování obyvatel. Jinak by hrozilo, že se bude celý dlouholetý spor projednávat znovu. 

Vylučovací žalobu, která žádá vynětí pozemků pod přístupovými cestami z konkurzu, protože cesty vybudovalo družstvo Svatopluk, musí projednat soud. Stejnou žalobu podal v lednu i Junek, následně ji ale pod tlakem obyvatel stáhl právě z důvodu blokování prodejů.

Firma H-System uzavřela po založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 H-System zkrachoval, dokončil jen 34 rodinných domů. Tisícovka lidí přišla po pádu H-Systemu celkem o miliardu.

Majoritní akcionář Petr Smetka si za vytunelování firmy odpykal 12 let ve vězení. Situace členů Svatopluku je specifická tím, že si byty na vlastní náklady dostavěli, ovšem bez souhlasu konkurzního soudu. Podle Junka ale lidé měli souhlas bývalého konkurzního správce.