Kouřit se smí jenom v soukromí. Cigareta není důvodem pro sundání roušky na ulici

Lidé, kteří venku kouří, mohou dostat pokutu za to, že nemají zakrytá ústa a nos. Kouření totiž není důvodem pro sundání roušky nebo respirátoru v obci. Vyplývá to z nařízení ministerstva zdravotnictví. Podle mluvčí resortu Barbory Peterové je povolené roušku sundat jen v případě konzumace jídla nebo pití. Za porušení opatření hrozí pokuta na místě až deset tisíc korun. Podle policie už někteří kuřáci pokutu dostali.

Strážníci už na kouřící lidi bez roušek narazili například před brněnským hlavním nádražím. „Problémem jsou postávající kuřáci před budovou hlavního nádraží, tam je skutečně potenciál někoho ohrozit,“ řekl mluvčí brněnské městské policie Jakub Ghanem. „Dohled z naší strany se stupňuje, ze začátku se strážníci snažili o osvětu, ale za poslední dny už represivní opatření stoupají.“

Několik takových případů eviduje i pražská hygienická stanice. „Mezi evidovanými přestupky byly i přestupky za porušení povinnosti nyní aktuálně platného mimořádného opatření k povinnosti nošení ochranných prostředků dýchacích cest ze strany kuřáků,“ uvedl mluvčí metropolitní hygieny Zbyněk Boublík. Počet případů však nespecifikoval.

Výjimka pro kuřáky neexistuje

Nové mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví, platné od začátku března, nařizuje všem použít v zastavěném území obce roušku nebo respirátor. Výjimka platí například pro malé děti a konzumaci jídla nebo pití. Jak potvrdila mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová, kouření není důvodem pro sundání ochrany nosu a úst. „Opatření s žádnou výjimkou pro kuřáky nepočítá,“ uvedla.

Na nenošení roušek se zaměřuje i Městská policie v Praze. „V současné době jsou naprostou prioritou strážníků v Praze kontroly dodržování mimořádných opatření v městské hromadné dopravě, na nástupištích, v přístřešcích a čekárnách veřejné dopravy a na veřejných prostranstvích zejména ve vztahu k ochranným prostředkům dýchacích cest,“ uvedla pro ČT Jiřina Ernestová z kanceláře ředitele Městské policie Praha.

Od 1. do 9. března 2021 padly v Praze pokuty za nenošení roušky za více než 107 tisíc korun. Řešit přitom strážníci museli 7456 porušení, domluvou se podařilo vyřešit většinu (7042) případů. Statistika obsahuje i prohřešky spojené s nenošením roušky při kouření. Jednotlivá porušení pravidel ale policie v číslech oddělená nemá.

V Brně jsou čísla prohřešků nižší. Za prvních devět březnových dnů museli brněnští strážníci řešit 600 případů, ve kterých nějakou roli sehrála chybějící rouška. Sankce se přitom mohou při řešení na místě vyšplhat až na deset tisíc korun. Stejně jako v Praze, i v Brně vedou jen souhrnné statistiky. Mluvčí MP Brno Jakub Ghanem ale potvrdil, že jsou v číslech zahrnuty i pokuty pro kuřáky.

Kuřáci byli téma už loni na jaře

Pokud se nedaří přestupek řešit domluvou, předává ho policie do správního řízení. Sankce přitom mohou být i milionové. „Pokud se fyzická osoba dopustí přestupku podle zákona o ochraně veřejného zdraví tím, že nesplní povinnost uloženou mimořádným opatřením, lze za přestupek uložit pokutu do tří milionů korun,“ dodal Boublík.

Problém kuřáků s dodržováním platných opatření byl i před rokem během jarní vlny pandemie. Tehdy na podobnou situaci upozornila redakce Deníku. Před rokem však ministerstvo uvádělo, že je možné si roušku sundat při odstupu od dalších osob. To teď ale neplatí a kuřáci kvůli cigaretě nesmí roušku odložit vůbec.