Podle Plagy nebylo šťastné, že Babiš zvedl téma maturit. Ředitelé škol i studenti mluví o zmatku

Události, komentáře: Maturity v době pandemie (zdroj: ČT24)

Termín maturit se posouvá a ústní zkoušky z češtiny a cizího jazyka budou dobrovolné. To jsou nejvýznamnější změny v ukončení středoškolského studia, které ve středu představil ministr školství Robert Plaga (za ANO). V Událostech, komentářích o tom debatoval s poslancem a členem školského výboru Martinem Baxou (ODS). Podle Plagy už je verze maturit konečná, podle Baxy by se ale ministr i premiér Andrej Babiš (ANO) měli studentům omluvit.

Termín didaktických testů bude nově posunutý až ke konci května, termíny školní části určí jednotliví ředitelé. Maturantům odpadne stejně jako loni povinnost psaní slohové práce a ústní zkouška z češtiny a cizího jazyka bude pouze dobrovolná. Povinně tedy budou skládat zkoušku ze dvou až tří předmětů. Se změnami souhlasí školské asociace, které ocenily, že ministr nepřistoupil na návrh Babiše, který prosazoval úřednickou maturitu. S návrhem Plagy je většina opozičních stran spokojená, ministrovi však vyčítají, že uvrhnul studenty do nejistoty.

Plaga v Událostech, komentářích řekl, že úprava maturit navazuje na lednové změny vycházející z předpokladu, že se epidemiologická situace bude zlepšovat. K tomu ale nedošlo. „Říkal jsem, že pokud nedojde k návratu na začátku března, tak představíme změny,“ uvádí s tím, že je probral právě s asociacemi. „Já mohu vydat opatření obecné povahy, takže ta verze konečná je. Samozřejmě všichni doufáme, že se žáci budou moci vrátit do škol,“ doplnil.

Baxa však očekával jak od Plagy, tak premiéra Babiše omluvu, protože podle něj uvrhli desítky tisíc studentů na týden do „naprostého zmatku“. „Žáci nevěděli, zda budou maturovat standardním způsobem, nebo jestli budou mít úřední maturitu. Vystresovaní žáci si takový způsob nezasloužili,“ dodává.

Plaga se omluvil za zmatení studentů a škol

Studenti si také kladou otázky, zda budou maturity v posunutém termínu kolidovat s přijímacími zkouškami na vysoké školy. Plaga připomíná autonomii vysokých škol, apeluje však na rektory, aby se snažili najít balanc mezi termíny. „Úpravy maturit budou rozeslány a budou o tom informováni i rektoři a vysoké školy s tím, že je vyzýváme, aby se maximálně snažili vyjít studentům vstříc.“ Přijímací zkoušky na střední školy se budou konat na začátku května.

Státní část maturity také nebude povinná pro všechny. Vláda chce ulehčit dobrovolníkům a studentům, kterým uložila pracovní povinnost, a to, pokud odpracovali minimálně 160 hodin v nemocnicích nebo třeba v domovech pro seniory. „Toto opatření jednoznačně podporuji,“ řekl Baxa. Spousta studentů se podle něj zapojovala do práce v nemocnicích nebo v sociálních službách a odvedli „obrovský kus práce“, proto je úleva namístě a patří jim velké poděkování.

Plaga nemá radost, že je v Česko v situaci, kdy musí opakovaně povolávat studenty k pracovní činnosti. Šlo podle něj o kompromis na základě žádosti ministerstva zdravotnictví, studentům také poděkoval.

Plaga se vyjádřil i k premiéru Babišovi, který podle některých řešil maturity bez něj. O tom, že by se vládní funkce vzdal, prý neuvažoval. „Já to vnímám jako ryzí odborný spor a od začátku jsem říkal, že je to o debatě s asociacemi. Samozřejmě nebudu zastírat, že došlo k určitému zmatení nejen maturantů, ale i škol. Za to se sluší se omluvit, byť to beru tak, že pozice ministerstva školství byla celou dobu stejná. Pan premiér zvedá různá témata, já si myslím, že v tomto případě to nebylo šťastné, protože ten názor, který zvedl, byl vyvolán určitou poptávkou ze strany studentů. Debata o podobě maturit je legitimní, ale do dalších let, nikoliv v tomto čase, kdy máme těsně před maturitami. Já pevně doufám, že se situaci podařilo uklidnit.“

Podle ředitelů škol úlevy nebyly nutné

Na školách však podle oslovených ředitelů práce teprve začíná. „Už dnes (ve čtvrtek –⁠ pozn. red.) jsme začali s organizací, je to velmi náročné, byli jsme na něco připraveni, všechno se změnilo a musíme začít znovu,“ konstatovala v pořadu 90' ČT24 ředitelka Gymnázia Děčín Lenka Holubcová. Podle ní maturitní zkouška mohla pro studenty gymnázia proběhnout tak, jak byla naplánovaná v lednu. I ona doufá, že současná verze maturit je již poslední verzí.

Podle Holubcové maturanti měli dostatek času si přečíst dvacet knížek, takže nedělat zkoušku z českého jazyka je zbytečné. „Pan premiér mluvil o tom, že se ptá při pohovorech na znalost cizího jazyka. A teď žákům zrušili zkoušku z cizího jazyka. Myslím si, že to není v pořádku. Samozřejmě ale v této době buďme rádi, že aspoň nějaká maturitní zkouška proběhne,“ dodává Holubcová.

„I já se domnívám, že úlevy nebyly nutné. Je dobře, že nezvítězila takzvaná úřednická maturita, to by byla katastrofa. Žáci mají i v distančním způsobu vzdělávání možnost kvalitní přípravy, pokud jsou technické podmínky na obou stranách v pořádku. A pokud je zájem o přípravu i na straně žáků, tak mohou vše zvládnout,“ dodal v 90' ČT24 ředitel Střední odborné školy Jarov Miloslav Janeček. Daleko větší problém je podle něj u učebních oborů, o kterých se mluví málo. Situace učňů je komplikovaná, učňům ve třetím ročníku chybí polovina času, který měli strávit na odborném výcviku.

Studentům vadí posunutí termínu maturit

Nad stavem debaty se podivují i na vysokých školách, kam část studentů po maturitě zamíří. „Vést seriózní diskusi o tom, jak má vypadat maturita a k čemu je dobrá, je dobré téma. Ale není to téma na řešení dva a půl měsíce před maturitou, kdy řada studentů v maturitních ročnících věnuje obrovské úsilí tomu, aby se na ni v těch velmi ztížených podmínkách nějakým způsobem připravili,“ řekl v Interview ČT24 ekonom, statistik a děkan Fakulty informatiky a statistiky VŠE Jakub Fischer.

Očekával by, že s tématem přijde primárně ministr školství, který téma bude konzultovat s příslušnými asociacemi. „To, že to pan premiér odpálí v neděli večer ve svém vysílání, je věc, se kterou se nesmiřuji úplně lehce,“ doplňuje Fischer. Závěr o nové podobě maturit mu ale přijde rozumný, pokládá jej za adekvátní reakci na situaci.

Události, komentáře: Situace kolem maturit očima studentů (zdroj: ČT24)

Podle studenta oktávy příbramského gymnázia Adama Karase studenti ve změnách ztrácí orientaci, kvůli distanční výuce chybí i pocit završení etapy středoškolského studia. Jeho spolužáci se prý připravují na maturitu standardně, vítají možnost si vybrat, z jakého předmětu budou maturovat. „Za nás jsme proti posouvání maturit až na červen, chtěli jsme si naplánovat delší prázdniny, oddechnout si od covidu, a dát si chvíli volna,“ dodal v pořadu 90' ČT24.