Potřebujeme akceschopnou vládu, říká Vystrčil. Shodit ji bez plánu, co dál, by bylo nezodpovědné

Miloš Vystrčil byl hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Bonus 370 korun pro lidi v karanténě je jednou z motivací, aby zůstali doma a nebáli se o své příjmy, řekl šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Podle něj vláda musí mít plán, jak pomůže nejohroženějším skupinám, až pandemie skončí. Kvůli kritické situaci v zemi ale není rezignace vlády namístě, uvedl Vystrčil, který byl hostem Interview ČT24.

„Příspěvek je jedna z motivací, která může pomoci. Šíření pandemie ohrožuje naše životy a je důležitý celkový přístup nás všech,“ prohlásil Vystrčil.

Dostatek peněz znamená podle Vystrčila důležitou podporu, na druhé straně připustil, že to lidé mohou zneužívat. Vidí však jen dvě cesty: nějakou pomoc nabídnout a lidem věřit, nebo nenabízet nic a všechny stále kontrolovat. „Jsem příznivcem první možnosti, a proto jsme zákon nakonec podpořili.“

Pomoc státu

Předseda Senátu upozornil, že v této době by se kabinet měl poučit ze svých chyb a pomoct hlavně těm, kteří přicházejí kvůli vládním opatřením o všechno. „Pokud nezaviněně přišel živnostník nebo zaměstnavatel o protředky na obživu na základě toho, že musel zavřít prodejnu, tak potom by to měl být stát, který by měl pomoci,“ je přesvědčen.

Zároveň ale upozornil, že za pandemii nikdo nemůže. Stát by měl mít podle Vystrčila připravený plán, jak pomůže právě nejpostiženějším skupinám, ať už prostřednictvím veřejných peněz, nebo například nabídkou rekvalifikací.

Nemyslí se, že by kvůli kritické situaci měl kabinet Andreje Babiše (ANO) v tuto chvíli odstoupit. „Máme tady jiné úkoly než se zabývat tím, zda by tady vláda Andreje Babiše ještě měla, nebo neměla vládnout. Potřebujeme, aby tady byla akceschopná vláda. Nemyslím si, že je odpovědné dnes vyslovovat někomu nedůvěru, když nemáme připravený krok B,“ uzavřel.