Komunikovat s finančním úřadem půjde bez fyzické přítomnosti, správa spustila on-line služby

Ministerstvo financí a finanční správa od nedělního spuštění on-line služeb finančních úřadů v rámci portálu Moje daně evidují dva tisíce nových uživatelů daňových informačních schránek. Portál nabízí komunikaci s finančním úřadem bez nutnosti fyzické přítomnosti, systém je podobný internetovému bankovnictví. Přes portál je možné podat přiznání ke všem daním a každý poplatník v systému má osobní daňový kalendář s upozorněním na blížící se daňovou povinnost.

V systému je také služba automatického vyplňování daňových formulářů. Alena Schillerová (za ANO) označuje projekt za vlajkovou loď ministerstva financí.

„Spuštění závěrečné fáze a stanovení termínu startu on-line finančního úřadu na 28. února je pro mě klíčové rozhodnutí. Od března díky tomu lidem umožníme řešit své daňové povinnosti snadno a rychle z pohodlí jejich domova nebo kanceláře,“ uvedla Schillerová. Celkem je aktuálně 220 tisíc uživatelů daňových informačních schránek a správa by za úspěch považovala, kdyby se jejich počet do konce letoška zdvojnásobil na 440 tisíc až půl milionu.

Podle Schillerové písemně podává daňové přiznání každoročně zhruba 1,5 milionu lidí. A jak vyplývá z průzkumu ministerstva financí, chce 67 procent lidí řešit daně on-line a 45 procent nemá přehled o svých daňových povinnostech. „A právě toto vše on-line finanční úřad vyřeší,“ dodala.

Ministerstvo financí spustilo on-line finanční úřad Moje Daně (zdroj: ČT24)

Ministryně upozornila, že v případě podání daňového přiznání elektronicky, právě například přes portál, se prodlužuje lhůta pro jeho odevzdání o jeden měsíc, letos tedy až na třetího května.  

Papírová přiznání nezmizí

Papírová přiznání podle partnera daňového oddělení poradenské společnosti BDO Jiřího Jandečky nezmizí a tato možnost zůstane zachována. Úspěšnost projektu podle něj ukáže až čas.

„Pokud budou funkce, které bude portál nabízet, pestřejší a lépe zpracované, bude to krok správným směrem. V opačném případě se bude jednat o novou formu již dosavadní daňové schránky, která se pouze převlékla do jiného kabátu,“ uvedl.

obrázek
Zdroj: ČT24

Jak se přihlásit

Pro přihlášení k portálu je možné využít několik možností, a to občanský průkaz s čipem, mobilní klíč eGovernmentu nebo internetové bankovnictví u některé z bank, která již nabízí bankovní identitu. Finanční správa také ponechala přihlášení přes datovou schránku nebo je možné si přístupové údaje vyzvednout na finančním úřadě.

On-line finanční úřad mohu využít všichni, kteří mají nějakou daňovou povinnost, tedy zaměstnanci, OSVČ, podnikatelé, majitelé nemovitostí nebo firmy. Fyzické osoby na portálu nejčastěji vyřídí daň z příjmů fyzických osob nebo daň z nemovitých věcí. Právnické osoby pak na portálu typicky vyřídí daň z příjmů právnických osob, daň z přidané hodnoty, silniční daň či kontrolní hlášení.