V koalici jsou Piráti a STAN před ANO, ukázal volební model

Pokud by se sněmovní volby odehrály bez koaličních spojenectví, lednový model agentury Kantar CZ ukazuje, že si hnutí ANO udržuje první místo, za ním jsou Piráti a o třetí místo se dělí ODS a SPD. Lednové dotazování ale zkoumalo i preference v případě ohlášených koalic. V takové situaci by největší podíl získalo spojenectví Pirátů a STAN. Hnutí ANO by bylo tři procentní body pozadu. Výzkum agentura zpracovala pro Českou televizi.

Agentura Kantar CZ v rámci lednového dotazování ohledně podpory politických subjektů připravila dva volební modely – pro situaci, kdy by strany či hnutí kandidovaly samostatně, a pro variantu, kdy se o hlasy uchází koalice Pirátů a STAN a také koalice Spolu, která zahrnuje ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

V prvním případě si přední pozici drží hnutí ANO, kterému model přisuzuje 26 procent, což je o procentní bod více než v minulém, listopadovém modelu. Druzí jsou Piráti, kteří zaznamenali stejný přírůstek a mají v modelu 21 procent. Třetí místo tentokrát připadá na ODS i SPD, jsou shodně na 10,5 procenta. Hnutí STAN je na tom ve srovnání s listopadovým modelem o něco hůř a dosahuje v aktuálním průzkumu na 9,5 procenta.

Volební model ČT
Zdroj: 4 p. b./18. 1. až 5. 2. 2021/927 resp./stat. chyba ±1 4 až ±3/Kantar CZ pro ČT/tech. CATI

KSČM, KDU-ČSL a TOP 09 se podle Kantaru pohybují kolem pětiprocentní hranice. Komunisté si však polepšili o 1,5 procentního bodu na pět procent, lidovci a TOP 09 mají 4,5 procenta, ukazuje model. „Nicméně nutno poznamenat, že statistická chyba se pohybuje na úrovni jednoho procentního bodu, a nelze tedy s jistotou říci, zda by se za současné situace do dolní komory tyto tři strany dostaly, či nikoliv,“ upozorňují autoři průzkumu.

ČSSD pak jeden procentní bod ztratila a byla by na 3,5 procenta. „Je tak pravděpodobné, že by se do Poslanecké sněmovny neprobojovala,“ uvádí výzkum.

Koalice mění pořadí

Odlišný obrázek nabízí situace, kdy rozhodování respondentů ovlivňuje spojování stran do koalic. To se pak může projevit i na výsledcích ostatních, část příznivců jednotlivých subjektů v koalici by totiž společný projekt nevolila a vybrala by jinou stranu, případně by se voleb neúčastnila.

Největší zisk by měla koalice Pirátů a hnutí STAN, volební model udává 29,5 procenta. Hnutí ANO by skončilo druhé s 26,5 procenta. Koalice Spolu tvořená ODS, KDU-ČSL a TOP 09 v modelu dosáhla na 19,5 procenta. Následuje SPD s 10,5 procenta, KSČM s pěti procenty a ČSSD se čtyřmi procenty.

Koalice Pirátů a STAN podle autorů výzkumu nachází vyšší podporu mezi voliči Pirátů. Ke koalici Spolu se přiklání více voliči ODS a TOP 09 než voliči KDU-ČSL. „Na druhou stranu, voliči nespokojení s jednou z koalic by se ve velké míře přesunuli k té druhé. Proto je výsledek koalic velmi blízký součtu preferencí jednotlivých stran,“ dodávají autoři průzkumu.

ZPRÁVA KE STAŽENÍ: 66. vlna průzkumu Trendy Česka – volební model

  • Aktuální průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost KANTAR CZ, s. r. o. Sběr dat probíhal ve dnech 18. 1. až 5. 2. 2021 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště).
  • Do volebního modelu pro jednotlivé strany vstoupilo 927 respondentů. Jedná se o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní. Statistická chyba tohoto volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 1,4 (u stran s nízkým ziskem) až 3,4 (u stran s vysokým ziskem) procentního bodu.
  • Do volebního modelu počítajícího s koalicemi vstoupilo 898 respondentů. Jedná se o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní. Statistická chyba tohoto volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 1,6 (u stran s nízkým ziskem) až 3,6 (u stran s vysokým ziskem) procentního bodu.