Od března se změní energetické štítky na elektrospotřebičích. Mají být jednodušší

Energetické štítky, které značí energetickou účinnost na elektrospotřebičích, se od začátku března změní. Nové značení bude jednodušší a přehlednější, shodli se řečníci páteční on-line tiskové konference, na které úpravu představili. Změna se dotkne bílého zboží –⁠ například praček, chladniček nebo myček nádobí, ale také televizorů a monitorů.

Nově štítek obsahuje jednotnou škálu energetických tříd od A do G pro všechny typy a modely v daných skupinách výrobků. Zmizí tak označení s jedním až třemi znaky +, které byly přidávané k třídě A. Při uvedení nových štítků nebude ze začátku na trhu žádný produkt v nejvyšší třídě A.

„Nebude to znamenat, že by se zhoršila energetická účinnost výrobků. Dnešní nejúčinnější výrobky ze třídy A+++ budou nově zařazeny do nižší energetické třídy, aby byl umožněn další vývoj účinnějších výrobků, které budou následně označeny třídou A,“ řekl náměstek ministra průmyslu a obchodu pro oblast energetiky René Neděla.

Nové štítky se objeví i na světlech

S novými štítky se mohou spotřebitelé setkat už od loňského listopadu, odkdy jsou do balení nových výrobků přidávané spolu s těmi stávajícími. Od března budou novým štítkem označeny chladničky a mrazničky, pračky a kombinované pračky se sušičkami, myčky nádobí, televizory, monitory a elektronické displeje. Od začátku září se pak nové štítky objeví na světelných zdrojích.

U ostatních skupin výrobků, jako jsou například bubnové sušičky, trouby, kotle a klimatizace, se současně používaný štítek nemění a přechod na nový štítek se uskuteční až v následujících letech. Více informací o nových štítcích lze najít na webu label2020.cz.

„S tím, jak se vyvíjí energetická účinnost spotřebičů, se dosavadní systém značení stal méně přehledným. Pouze přibývala znaménka + u třídy A. Takováto označení určitě k přehlednosti energetických tříd nepřispívají,“ uvedl generální ředitel Sdružení evropských výrobců domácích spotřebičů Applia Radek Hacaperka.

Štítky obsahují i QR kód s dalšími informacemi

Nově definované třídy podle něj jednoznačně pomohou k větší transparentnosti a orientaci spotřebitelů. „Navíc budou dále výrazně motivovat výrobce k dalšímu vylepšování,“ dodal Hacaperka.

Novinkou je podle řečníků také QR kód –⁠ jeho prostřednictvím je možné rychle nahlédnout do evropské databáze EPREL, která umožní snazší porovnání. Spotřeba energie je pak nově uvedena na zvýrazněném místě uprostřed štítku.

Na to, aby nahradili u dotčených výrobků stávající štítky novými, budou mít obchodníci čas od 1. do 18. března 2021. Na proces dohlíží Státní energetická inspekce (SEI). „Prioritou je, aby došlo k rychlé výměně štítků, a tím se nové štítky dostaly co nejrychleji do povědomí spotřebitelů a celý systém štítkování byl zase plně funkční a přehledný,“ řekl ústřední ředitel SEI Pavel Gebauer.

Energetické štítky pomáhají evropským spotřebitelům v orientaci při výběru úspornějších elektrospotřebičů už 25 let. Podle průzkumu Eurobarometr ovlivňují rozhodnutí 79 procent Evropanů při nákupu domácích spotřebičů, v Česku je to dokonce 84 procent.