Zkoumá zchátralé budovy, nyní o nich Radomír Kočí vydal knihu

Události: Radomír Kočí vydal knihu Prázdné domy (zdroj: ČT24)

Iniciativa Prázdné domy, jejímž koníčkem je zkoumání zchátralých budov, eviduje po celém Česku přes tři tisíce opuštěných objektů. Jeden z jejích členů Radomír Kočí o nemovitostech, které volají o pomoc, napsal knihu. Doufá, že k nim přitáhne pozornost a že se je tak podaří zachránit.

Jen několik let stačilo k tomu, aby se vila rodiny Schönbergerů na Babě změnila v ruinu plnou odpadků. Spolu s kolegy se proto autor nové knihy Prázdné domy Radovan Kočí pustil do práce. Z úklidu se ale záhy stal svého druhu archeologický průzkum. Ze špíny se vynořily osobní věci a fotografie někdejších obyvatel vily.

„V rodině měli nadanou architektku. Zemřela velmi mladá, takže se nestala dědicem té vily. Aktuálně se o ni soudí stát versus potenciální dědic,“ řekl Kočí.

Pohled na věci z vily
Zdroj: ČT24

Právní vzduchoprázdno je přitom jednou z nejobvyklejších příčin chátrání. Webová stránka Prázdné domy ukazuje, že ve vakuu visí tisíce budov. Mezi nimi bývalé sídlo divadla Semafor. Místo, kde Pražané poprvé viděli film v 70milimetrovém formátu. Palác Alfa je už ale desítky let prázdný.

Borůvkovo sanatorium v Legerově ulici
Zdroj: ČT24

Borůvkovo sanatorium v Legerově ulici zase na sebe poutá pozornost podobiznami komunistických obětí Josefa Toufara a Jana Palacha, kteří zde zemřeli. Nový majitel počítá vedle hotelu i s památníkem, má ale podmínku. „Řekl, že začne s rekonstrukcí, až se trochu zklidní magistrála,“ informoval Kočí.

Beznadějným příběhem se stala také holešovická školka, která ze dne na den osiřela kvůli sporu o průchod k domu.

Kasárna Karlín
Zdroj: ČT24

Existují ale i desítky šťastných konců. Třeba Horní hrad u Karlových Varů rekonstruují dobrovolníci. Nadšenci probudili k životu i Kasárnu Karlín. Třebaže je to zřejmě dočasné, je ideálním příkladem projektu, jak nemovitosti pomoci, než se najde její finální využití. Částečně se to povedlo i ve vile na Babě, kde se sousedé dělí o přilehlou zahradu.