Učitelé mají šanci brát 130 procent průměrného platu. Novela by mohla přilákat i mladé kantory

Události ČT: Učitelé by mohli dostat 130 procent průměrné mzdy (zdroj: ČT24)

Učitelé by mohli mít vždy o třicet procent vyšší plat, než je celorepublikový průměr. Poslanci schválili návrh, který do novely zákona o pedagogických pracovnících prosadili Piráti. Změna prošla i přes nesouhlas ministra školství Roberta Plagy (za ANO) a dalších zákonodoráců z hnutí ANO, podporu však našla u všech ostatních stran. Změna má pro pedagogy znamenat hlavně stabilitu jejich výdělků a zvýšit stále nízký zájem mladých o učitelské povolání.

„Cílem je stabilizace platové základny, platů učitelů tak, aby se učitelé nemuseli bát o svoji budoucnost, aby se z učitelského povolání stala prestižní záležitost,“ uvedl místopředseda školského výboru Poslanecké sněmovny Lukáš Bartoň (Piráti).

Podle ministerstva školství se učitelské platy přiblíží hranici 130 procent průměrné mzdy už v tomto roce. Podle Plagy však novela zkomplikuje přípravu rozpočtu resortu, a je potřeba ji v Senátu upravit. Zároveň má novela umožnit, aby mohli učit i vysokoškoláci, kteří nevystudovali pedagogickou fakultu.

„Je to ocenění naší práce, myslím si, že ta práce je opravdu těžká a náročná,“ uvedla Miroslava Čmelíková, která učí ve škole už 27 let. Oceňuje i to, že jí plat v posledních letech roste. Pedagogové však nikdy neví, o jakou částku jim mzdy porostou, podle ředitelky základní školy Ohradní v Praze Evy Smažíkové by tak novela zákona přinesla učitelům klid. „Nebude stále omíláno dokolečka, že učitelům se už zase přidává,“ dodala. 

Podle Plagy by se mohly některé školy dostat do problémů

Novela zákona podle Bartoně určuje, kolik musí mít učitel na základě toho, ve které třídě a na kterém stupni učí. „Ministerstvo školství musí tuto částku dodržet,“ uvedl. Ministr školství sice nemá problém s výší platů, bojí se však toho, že by se některé typy škol mohly dostat do problémů. „V tom, jak je ten návrh napsán, v podstatě není možné rozpočtovat třeba základní umělecké školy, které se rozpočtují jinak, než návrh předpokládá,“ řekl Plaga s tím, že se to týká i vyšších odborných škol. 

Návrh Pirátů však podpořily i ostatní sněmovní strany. „Toto může být jedna z cest, jak přilákat mladé lidi, kteří budou mít zájem učit, a chtějí mít důstojné podmínky k životu, k zakládání rodin. Hlavním cílem novely ale je umožnit vysokoškolákům, kteří nemají diplom z učitelství, působit ve školách,“ řekl poslanec ODS Martin Baxa. 

Vysokoškoláci, kteří nevystudovali pedagogickou fakultu, učí hlavně na středních odborných školách, mnohdy tvoří podstatnou část učitelského sboru. Návrh se ale nelíbí pedagogickým fakultám, odborům a také ČSSD. Místopředsedkyně školského výboru Kateřina Valachová (ČSSD) dokonce řekla, že je to „facka učitelům“.

Sociální demokraté ale nakonec novelu podpořili, a to právě díky tomu, že má učitelům zajistit 130 procent průměrného platu. 

Platy učitelů se zvyšují

Základní platy učitelů se počítají podle tabulky, která zohledňuje počet odpracovaných let. Ve dvanácté platové třídě si tak například začínající učitel na základní škole vydělá 32 170 korun, po 32 letech za katedrou pak dostane 41 940 korun.

Vláda se zavázala, že letos budou mít učitelé v průměru 150 procent toho, co brali v roce 2017. Od letošního ledna se celkový objem peněz na platy pedagogů zvýšil o devět procent, tarifní platy se podle rozhodnutí vlády zvýšily o čtyři procenta, zbytek mohou ředitelé škol využít na odměny a příplatky.