Objem nově poskytnutých hypoték loni stoupl o 34 procent

Objem nově poskytnutých hypoték loni stoupl na 217 miliard korun, což je meziroční nárůst o 34,3 procenta. Informovala o tom Česká národní banka. Po započtení dalších půjček na bydlení, tedy zejména nezajištěných úvěrů ze stavebního spoření, činil loni objem skutečně nových úvěrů na bydlení 250 miliard korun proti 190 miliardám v roce 2019 a 232 miliardám v roce 2018.

Podle oficiální statistiky ČNB činil loni objem úvěrů zahrnujících skutečně nové i refinancované hypoteční úvěry 266 miliard korun, zatímco v roce 2019 to bylo 191 miliard. Na tomto vývoji se výrazně podílelo meziroční zvýšení objemu refinancovaných hypotečních úvěrů o 20 miliard na 49 miliard korun.

Statistika zahrnuje navýšení již dříve poskytnutých úvěrů a zcela nové úvěry. Údaj naopak nezahrnuje refinancované úvěry, které jiné instituce poskytly dříve a které byly pouze převedeny z jedné banky do druhé.

Poskytnuté hypotéky
Zdroj: ČT24

Objemy skutečně nových hypotečních úvěrů a úvěrů na bydlení narůstaly zejména ve druhé polovině loňského roku. V prosinci dosáhly rekordních úrovní, kdy činily 26 miliard korun u celkových úvěrů na bydlení. Z toho bylo 23,1 miliardy u hypotečních úvěrů.

Průměrný měsíční objem nových hypoték za léta 2015 až 2019 činil 13,3 miliardy korun. Průměrný objem v roce 2020 byl 18,1 miliardy. Loňský nárůst tak představuje vybočení z dlouhodobého vývoje trhu. „Na tom se podílel jak nárůst průměrné výše nových hypoték daný zvyšováním cen rezidenčních nemovitostí, tak nárůst počtu nových úvěrů odrážející zvýšenou poptávku po těchto nemovitostech,“ uvedla ČNB.