„Jsou to velmi nepříjemné hovory.“ Mezi dvěma dny ubylo více než 1500 rezervací na očkování

Události: Očkování se v Česku komplikuje (zdroj: ČT24)

V Česku pokračuje očkování proti covidu-19. Aspoň jednu dávku dostalo přibližně 237 tisíc lidí, obě pak něco přes 22 tisíc lidí. Jsou to hlavně zdravotníci a senioři žijící v domovech. U lidí nad 80 let, kteří se k vakcinaci hlásí přes centrální systém, se situace komplikuje kvůli nižším dodávkám od Pfizeru. Například ve středních Čechách nenaočkují v příštích čtrnácti dnech zřejmě ani jednoho seniora z této skupiny.

Volné termíny pro seniory nad 80 let v následujících 14 dnech se nevypíší ani v jižních Čechách. „V tuhle chvíli musíme dokončit očkovací cyklus,“ říká ředitel Nemocnice Prachatice Michal Čarvaš. Kdyby se totiž lidé naočkovali druhou dávkou pozdě, celý cyklus by se znehodnotil.

Očkování veřejnosti starší osmdesáti let se zastavilo i v Českých Budějovicích. Velkokapacitní českobudějovické očkovací centrum je připravené, ale zeje prázdnotou. Prázdné jsou i prostory středočeských nemocnic. Ty navíc oproti jihočeským musely rušit už přidělené termíny. Vedle Kolína také třeba v Benešově.

„Když to porovnám, tak nálada byla asi taková, jako že už jste na řadě v čekárně u zubaře, a teď vám řeknou, že vás neošetří. Takže vy už se na něco těšíte, a teď nemáte ani vizi dalšího termínu,“ uvádí ředitel benešovské Nemocnice Rudolfa a Stefanie Roman Mrva. I podle vedení kraje to znamená posunutí termínů o čtrnáct dní až tři týdny.

Očkování seniorů zbrzdili i v Královéhradeckém kraji. Třeba v jičínské nemocnici zrušili termín 360 objednaným. „Už nám ti lidé samozřejmě volají. Můžu vám říct, že to jsou velmi nepříjemné telefonické hovory, kde se snažíme vysvětlit, že když není ta vakcína, tak nemáme co očkovat,“ míní ředitel Oblastní nemocnice Jičín Tomáš Sláma.

Informace o zrušení rezervace ve čtvrtek přišla také lidem, kteří se k očkování přihlásili ve Stodské nemocnici. „My jsme připraveni, máme logistiku, máme lékaře, máme zdravotníky, a ve chvíli, kdy dostaneme vakcíny, tak uděláme všechno pro to, abychom tyto seniory uspokojili,“ sdělila hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová (ODS)

Kraje si mají v dodávkách vakcín pomáhat

Na Vysočině ale například nemuseli kvůli nedostatku vakcín rušit žádné termíny, nové totiž vypisují s kratším časovým předstihem.

V havlíčkobrodské nemocnici ve čtvrtek a v pátek očkují registrované seniory, celkem jde každý den o 60 lidí. „Samozřejmě počítáme s přeočkováním, vždycky se snažíme plánovat podle té dodávky, která je nám potvrzená,“ vysvětluje mluvčí Nemocnice Havlíčkův Brod Petra Černo.

O svá místa se nyní nemusí bát senioři v Ústeckém, Zlínském, Olomouckém, Libereckém a Karlovarském kraji. Ani v jednom se rezervace neruší.

Pokles počtu konkrétních termínů na očkování nejstarších seniorů však ukazuje podrobná statistika po krajích. Mezi úterým a středou ubylo v centrálním systému přes 1500 rezervací, tedy konkrétních termínů vakcinace. Nejvíce jich zrušil už zmiňovaný Středočeský kraj. Následoval Plzeňský a Královéhradecký.

Nejvíce nových termínů si ve středu senioři zarezervovali v Pardubickém kraji a v Praze. Očkovací místa uvolňují rezervace různě. Některá jen na nejbližší dny, další i s výhledem do příštích týdnů.

Rozdílů mezi regiony chce ministerstvo využít k pomoci těm, kde hrozí nedostatek pro druhou dávku. Podle informací České televize pomůžou regionům, kde je situace nejhorší, další kraje. Vysočina přenechá příští týden část dodávky od Pfizeru Jihočeskému kraji. Pardubický kraj pomůže Praze. Regiony za to dostanou jiný druh vakcíny, Modernu, která bude sloužit pro první dávku.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve čtvrtek večer potvrdil, že Praha a Jihočeský kraj získají několik plat vakcíny firmy Pfizer/BioNTech od ostatních krajů, aby mohly dokončit očkování druhou dávkou.

Blatný řekl, že nedostatek vakcín firmy Pfizer/BioNTech je především v pražských fakultních nemocnicích, které začaly s očkováním dříve, tedy v době, kdy ještě dodávky byly dodávány v objednaném množství. V Praze je tedy více lidí, kteří potřebují dostat druhou dávku vakcíny a nemocnice na to nemají dostatek zásob.

Podle pražského magistrátu nedostatek vakcíny ohrožuje hlavně druhé očkování v domovech pro seniory. Radnice teď čeká na bližší pokyny od ministerstva, jak dodávky sladit s nemocnicemi.

„Pro nás je to dílčí komplikace, protože musíme uzpůsobit vakcinační centra tak, že ti, co budou zváni na první dávku, tak neobdrží dávku od společnosti Pfizer, ale od Moderny,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (3PK).

Senioři nad 80 let tvoří čtvrtinu naočkovaných

V Česku se v průměru v pracovní dny očkuje 13,5 tisíce lidí. O víkendech pak kolem tří tisíc lidí. Více než polovinu všech dávek zatím dostali zdravotníci. A očkováni jsou i pracovníci v odběrových centrech, zařazení jsou ale do kategorie ostatní. V prioritní skupině jsou i zaměstnanci a klienti v sociálních službách.

Senioři nad 80 let tvoří zhruba čtvrtinu všech naočkovaných, tedy necelých 70 tisíc. Zatím nejvíc dávek, téměř třetinu, dostali lidé mezi třiceti a padesáti lety. Do stejné věkové skupiny pak patří skoro polovina všech, kteří už dostali i druhou injekci. V obou případech se jedná hlavně o zdravotníky.

Státní ústav pro kontrolu léčiv zatím přijal 198 hlášení o podezření na vedlejší příznaky. Nejčastěji jde o únavu, slabost, horečku nebo bolest hlavy. Ústav ale na svém webu upozorňuje, že se jedná o podezření, a ne o prokázané nežádoucí účinky. Projevy, které lidé po podání vakcíny měli, nemusejí s očkováním souviset. Většinou hlásí očekávané potíže, které jsou popsány v oficiálních dokumentech k vakcínám.

Druhá dávka má přijít po 21 dnech. Jinak má vakcína menší účinnost

Podle státu je prioritní, aby zdržení dodávek vakcín Pfizer/BioNTech nemělo vliv na včasné podání druhých dávek. Lidé, kteří podstoupili první očkování, jsou částečně chránění. Pro plný účinek této vakcíny jsou ale obě dávky nezbytné. Současné studie se věnují především účinnosti vakcíny po aplikaci druhé dávky. Se situací, kdy její podání je nejisté, výzkumníci většinou nepočítali.

Podle výrobce by druhá dávka měla přijít tři týdny poté, je ale možné i týden oddálit, jak to udělali premiér a ministr zdravotnictví. Maximum je ale 42 dní. Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí doporučuje interval neprodlužovat.

K tomu, kdy správně podávat druhou dávku vakcíny ve čtvrtek Státní úřad pro kontrolu léčiv zveřejnil pokyn Evropské lékové agentury. Podle ní druhá dávka vakcíny od Pfizeru má být po 21 dnech. Pozdější podání by podle jejich názoru mohlo snížit účinnost.

Imunita, kterou člověk získá už po první dávce, je vyšší než po prodělané nemoci, začíná se ale budovat až zhruba po dvou týdnech. Velikost této imunity je individuální. Pokud po první dávce člověk onemocní, měl by podle nového doporučení české vakcinologické společnosti po odeznění nemoci počkat tři měsíce na druhou dávku.

„Mohlo by tam docházet k interakci s očkováním. To znamená, že by se stav mohl přechodně i zhoršit i po uzdravení. Takže je tam takový bezpečnostní interval,“ říká vakcinolog Marek Petráš z 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Určitě ale platí, že po naočkování první dávkou od jedné společnosti musí přijít druhá dávka od té samé, nelze je tedy kombinovat.


Firma Pfizer/BioNTech od minulého týdne zhruba o pětinu snížila počty dávek, které do Česka dodává. Chce výrobní kapacity navýšit, uzavírá smlouvy o využití jejich kapacit s dalšími farmaceutickými firmami. Omezení má trvat zhruba do poloviny února, pak firma dodávky vyrovná a v dalších měsících navýší.

Lednové dodávky proti původním plánům z vakcinační strategie omezila na čtvrtinu také firma Moderna, v příštím měsíci ale dodá 110 tisíc dávek místo původně avizovaných 80 tisíc. Kvůli úpravám složení chce dodávky zpočátku omezit i firma AstraZeneca, jejíž žádost o podmínečnou registraci pro užití ve státech EU bude Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) projednávat v pátek.

Pokud EMA vakcínu firmy AstraZeneca doporučí ke schválení, mohla by být v blízké době dostupná i v Česku. Blatný ale ve čtvrtek na dotazy novinářů neupřesnil, zda a případně jak bude reagovat na rozhodnutí německé očkovací komise, která doporučila podávat tuto vakcínu jen lidem mezi 18 a 64 roky. Není podle ní totiž k dispozici dostatek dat o účinnosti u lidí nad 65 let, což AstraZeneca popírá. Blatný uvedl, že se Česko bude řídit rozhodnutím EMA a případnou úpravu konzultovat s tuzemským Státním ústavem pro kontrolu léčiv.