Do škol by se mohli vrátit odborníci bez pedagogického vzdělání, rozhodli poslanci

Události: Poslanci o podpoře obnovitelných zdrojů energie (zdroj: ČT24)

Na středních školách by mohli učit experti bez pedagogického vzdělání. Schválila to sněmovna přes kritiku pedagogických fakult, organizací a odborů. Pokud úpravu nezmění Senát, sociální demokraté se ji chtějí pokusit zrušit poslaneckým návrhem. Sněmovna také dala šanci zrušení dětských domovů pro děti do tří let. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) poslance informovala o tom, že stát vyplatil z programu Antivirus firmám postiženým koronavirem dosud 26,3 miliardy korun.

Ministerstvo školství chce vládní učitelskou novelou řešit nedostatek pedagogů v některých oborech. Novela má mimo jiné umožnit, aby na středních školách a na druhém stupni základních škol mohli až tři roky učit i odborníci bez pedagogického vzdělání. V tříleté lhůtě by si je museli doplnit.

Proti byli vládní sociální demokraté a komunisté. Odborníci z řad neučitelů by podle novely mohli ve školách působit až tři roky bez doplnění pedagogické kvalifikace. Kritici to pokládají za degradaci učitelské profese a snah o zvýšení prestiže pedagogů.

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) ve sněmovně řekl, že novela degradaci učitelského povolání neznamená. „Proč bránit řediteli, aby vzal magistersky vzdělaného člověka. Ten během tří let má povinnost si dodělat doplňující pedagogické vzdělání a v té době tam působí jako plnohodnotný učitel,“ řekl. Za výběr učitelů je zodpovědný ředitel, takže by si měl mít možnost vybírat i motivované vysokoškolsky vzdělané adepty, dodal.

„Neustále ze strany ministerstva školství zaznívá informace, že během tří let ten člověk musí zahájit studium, nebo si ho doplnit. Ale to je lež, v tom zákoně to není,“ upozornila bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Ustanovení proto označila za „trojského koně“. „Pokud ho Senát v zákonu ponechá, tak jako sociální demokraté podáme poslanecký návrh, kterým budeme usilovat o zrušení tohoto konkrétního ustanovení,“ doplnila.

Novela mezi pedagogické pracovníky zařadí školské logopedy, sociální pedagogy, školní psychology a školní speciální pedagogy.

Sněmovna už schválila pozměňovací návrh opozičních Pirátů, podle kterého by se měly učitelské platy ze zákona zvyšovat minimálně na 130 procent průměrné mzdy do roku 2023. 

Třídnické příplatky poslanci neuzákonili. Sněmovní školský výbor ale vyzval vládu, aby se třídnický příplatek zvýšil ze současných 600 korun na 1500 až 2500 korun měsíčně vyhláškou. Zvýšit by se měly i specializační příplatky pedagogů. Vyhlášku slíbil ministr školství Robert Plaga (za ANO) ve spolupráci s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (ČSSD).

Sněmovna podpořila v úvodním kolem novelu o sociální podpoře, podle které by se přídavky na děti zvýšily zhruba o třetinu. Rozšířit by se měl také okruh rodin, které na ně mají nárok. Ročně by to mělo stát 3,6 miliardy korun navíc. Opozice schválení předlohy kritizovala. „Jsme proti rozšíření okruhu příjemců,“ vysvětlil předseda poslanců občanských demokratů Zbyněk Stanjura. 

O rozšíření okruhu rodin se vedl spor i v koalici, nesouhlasilo hnutí ANO. Ministryně práce a sociálních věcí naopak varovala, že pokud novela nebude účinná od plánovaného dubna, 12 tisíc dětí o přídavek v souvislosti s poklesem daní přijde. „Některým pracujícím rodinám se celkový příjem sníží,“ uvedla.

Sněmovna podpořila zrušení kojeneckých ústavů

Poslanci také dali šanci navrhovanému zrušení dětských domovů pro děti do tří let věku, tedy někdejších kojeneckých ústavů. Skupina poslanců v čele s Alešem Juchelkou (ANO) chce, aby místo nich vznikla centra komplexní péče pro děti se zdravotním znevýhodněním. Přeměna by měla trvat tři roky. KSČM se ve středečním úvodním kole nepodařilo prosadit zamítnutí novely. Předlohu nyní projednají zdravotnický a sociální výbor.

„Je to plivnutí do tváře lidem, kteří se o děti starají,“ uvedla k záměru Hana Aulická Jírovcová (KSČM). Jde podle ní o počátek likvidace kojeneckých ústavů, přičemž pěstounů je nedostatek. „Když dítě nemáme kam dát, nemůžeme se zbavovat těchto zařízení,“ varovala.

Tvůrci novely poukazují s odvoláním na odborné výzkumy na to, že institucionální péče o děti nízkého věku má na jejich vývoj škodlivý vliv. Zařízení podle nich navíc neplní účel, pro který byla zřízena, tedy poskytovat zdravotní péči. „Děti do nich umístěné vyžadují péči odlišnou, převážně sociální povahy, případně zdravotně-sociální povahy,“ napsali ve zdůvodnění.

Podpora solárních elektráren možná klesne

Sněmovna také podpořila návrh, podle kterého se možná sníží podpora pro solární elektrárny. Návrh snižuje podporu na minimální úroveň v rozpětí stanoveném Evropskou komisí. Vnitřní výnosové procento (IRR) má činit 6,3 procenta, dosud to bylo 8,4 procenta. Podle dřívějšího vyjádření vicepremiéra a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) by to mohlo ročně ušetřit sedm až deset miliard korun. Rozhodnutí vlády už loni v dubnu kritizovala Solární asociace.

Příspěvek státu podporovaným zdrojům energie (POZE) má letos činit stejně jako loni 27 miliard korun. Zbylou část z podpory zhruba 45 miliard, kterou nepokryje státní dotace, zaplatí převážně spotřebitelé ve fakturách za elektřinu

Návrh novely schválila vláda loni na konci loňského dubna. K jejímu projednání se Sněmovna dostala až nyní. Poslanci ji do druhého čtení propustili hladce bez delších diskusí.

Podmínky pro získání českého občanství by se mohly zpřísnit

Sněmovna v prvním čtení podpořila také novelu, podle které by se mohly zpřísnit podmínky pro získání českého občanství. Žadatel by měl podle novely nově prokázat například přestupkovou bezúhonnost, veškeré peníze, které slouží k zajištění jeho životních potřeb v Česku, ale i délku a průběh studia v českém jazyce, jehož absolvování umožňuje výjimku z požadavku na zkoušku z českého jazyka a českých reálií.

Předloha také zařadí Slováky, kteří měli po rozpadu Československa při rozhodování o nabytí občanství zvláštní postavení, na úroveň občanů ostatních zemí Evropské unie.

Nový poslanec ANO Samaš nahradil Hniličku

Nový poslanec hnutí ANO Miroslav Samaš složil v úvodu schůze sněmovny slib. V dolní komoře nahradil předsedu Národní sportovní agentury Milana Hniličku (za ANO). Hnilička se v úterý vzdal mandátu kvůli porušení protiepidemických opatření.

Samaš dříve působil jako místostarosta Rakovníka. Hnilička odešel z dolní komory v souvislosti s víkendovou účastí na oslavě v teplickém hotelu. V čele sportovní agentury by rád zůstal.

Zákon o dovozu nerostů z oblastí konfliktů

Návrh zákona o provádění zvláštních režimů v oblasti zahraničního obchodu reaguje na evropské nařízení. Má za cíl potlačit možné financování ozbrojených nebo vykořisťovatelských skupin z výnosů z obchodu s vybranými nerosty. V Česku bude mít kontrolu na starosti ministerstvo průmyslu a obchodu.

Resort mimo jiné povede veřejný seznam kontrol dovozců například cínu, tantalu, wolframu a zlata z rizikových oblastí. V případě potřeby bude ukládat nápravná opatření. Firmy, které budou plnit povinnosti z evropského nařízení, mohou údaje z prověrek využít k upevnění postavení na trhu, stojí v důvodové zprávě. 

Program Antivirus

Před poslance vystoupila i ministryně Maláčová, která je informovala o čerpání peněz z podpůrného programu Antivirus: „Peníze získalo celkem 67 613 podniků na 935 619 zaměstnanců.“  Podporu získala podle Maláčové každá čtvrtá firma z jejich celkového počtu a rovněž každý čtvrtý zaměstnanec.

Program, který má zabránit propouštění ve firmách, končí s únorem. Maláčová naznačila, že by mohl být opět prodloužen, a to do doby, než budou účinná nová pravidla kurzarbeitu. Evropská komise podle ministryně vyjednává o možném prodloužení a navýšení maximálního objemu koronavirových podpor se všemi členskými zeměmi. „Rozhodnutí by mělo padnout v řádu dnů,“ uvedla.