Lyžařské areály otevřely. Provozovatele vleků výrazně omezily restrikce

Události ČT: Lyžařské areály v Česku zahájily zimní sezonu (zdroj: ČT24)

V Česku začal se zpožděním kvůli nedostatku sněhu a hygienickým omezením první víkend lyžařské sezony. Lidé musí na sjezdovkách dodržovat přísná protiepidemická nařízení, nemohou se na horách ubytovat a zakázáno je i stravování v restauracích. Na lyže vyrazily v sobotu tisíce zájemců, v porovnání s loňskem je ale lidí podle majitelů horských středisek výrazně méně.

Například pod sjezdovkami ve Špindlerově Mlýně bylo v sobotu ráno na parkovišti skoro plno, řidiči ale větší problém s nalezením místa neměli. Očekávalo se přitom, že právě parkování bude problém, protože lyžaři přijíždí na hory jenom na jeden den. Nemohou se ubytovat v hotelech a tím pádem u nich ani parkovat. 

Vlekaři museli před otevřením areálu zajistit, aby byla dodržována všechna vládní opatření. Například u nástupních stanic byly cedule, které lyžaře nabádaly, aby dodržovali rozestupy a měli roušky. Obsluha lanovek musela někdy návštěvníky i napomínat.  

Méně lyžařů, ale větší nadšení

Lyžařů dorazilo na hory mnohem méně, než je běžné v první den od otevření sjezdovek. „Konkrétně dneska jsme na dvaceti procentech návštěvnosti ve stejný den v loňském roce,“ uvedl ředitel Skiareálu Špindlerův Mlýn René Hroneš. 

Například ve Skiareálu Branná v Jeseníkách se lanovka rozjela v devět hodin ráno. Už pět minut po otevření bylo parkoviště pod sjezdovkou téměř zaplněné. V sobotu navštívilo areál v Branné kolem tří set lyžařů.

Informační cedule v lyžařském areálu Svatý Petr
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

„Lidé jsou šťastní a kvitují to, že mohli vyfouknout tu páru na horách. Konečně se to uvolnilo. Říkají, že s děckama už se to doma nedalo vydržet,“ přiblížil majitel Skiareálu Branná Rostislav Procházka. 

Areály se mohly oficiálně otevřít v pátek, na Alšovce u Měděnce se ale v sobotu lyžovalo první den. Vzhledem k tomu, že povrch sjezdovky má horší kvalitu, provozovatelé se rozhodli, že nebudou vybírat vstupné, to bylo pouze dobrovolné. Na svahu však bylo jenom několik desítek lyžařů, podepsalo se na tom i nepříznivé počasí. 

Běžkaři zatím čekají na lepší podmínky

Zatímco milovníci sjezdového lyžování už na hory vyrazili, běžkaři zatím čekají na lepší počasí. Přírodní sníh totiž zatím chybí, a to dokonce i v Krkonoších. Lidé tak vyráží na kopce alespoň pěšky. Běžkaři zatím nemají šanci ani v Jeseníkách, tam sice panuje mrazivé počasí, ale místo sněhu lidem křupe pod nohama zmrzlá půda. 

Jediné místo v Česku, kde je možné nazout běžky, je stadion Vysočina arény. Ten je ale pro veřejnost uzavřený, v malých skupinách sem mohou například jenom žáci místního lyžařského klubu.