Devítimilionová pokuta pro Vodovody a kanalizace Pardubice neplatí, potvrdil Nejvyšší správní soud

Nejvyšší správní soud (NSS) potvrdil zrušení rekordní devítimilionové pokuty pro Vodovody a kanalizace Pardubice. Antimonopolní úřad, který o pokutě rozhodl, se tak bude muset případem zabývat znovu. Informaci ČT zjistila z justiční databáze. Pokutu firma dostala od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za údajně špatné hodnocení cenově mimořádně nízkých nabídek od uchazečů o zakázku za 300 milionů korun na modernizaci biologické čistírny odpadních vod v pardubické části Semtín.

„Po zhodnocení argumentace stěžovatele NSS konstatuje, že závěry krajského soudu ohledně nepřezkoumatelnosti závěrů rozhodnutí I. stupně a rozhodnutí předsedy stěžovatele ve vztahu k výroku o uložení pokuty ve výši devět milionů korun žalobkyni, jsou správné,“ uvádí se v rozhodnutí NSS, kterým zamítl kasační stížnost antimonopolního úřadu. Ten tak musí případ znovu posoudit.

Případem se od roku 2012 opakovaně zabývaly soudy. Vodárenská společnost podle ÚOHS chybovala, když ve zprávě o posouzení a hodnocení nabídek neuvedla, jak dospěla k závěru, že údajně mimořádně nízké nabídkové ceny uchazečů jsou opodstatněné, a jejich výši akceptovala. Tím se podle antimonopolního úřadu stal postup vodárenské společnosti nepřezkoumatelným a netransparentním. Úřad se tak rozhodl udělit společnosti pokutu devět milionů korun.

Tento závěr v roce 2017 ale odmítl Krajský soud v Brně. Žádné závěry ÚOHS o existenci mimořádně nízkých nabídkových cen v nabídkách uchazečů jako nutného předpokladu pro spáchání správního deliktu podle soudu nebyly z verdiktu ÚOHS zřejmé. Případ následně putoval k NSS, který ho vrátil brněnskému krajskému soudu k novému přezkoumání. Až nynější druhý verdikt NSS definitivně potvrzuje rozhodnutí brněnského soudu o zrušení pokuty a vrácení případu antimonopolnímu úřadu k novému rozhodnutí.

Vodovody a kanalizace Pardubice uzavřely smlouvu s vybranou firmou ještě před rozhodnutím ÚOHS. Úřad to kritizoval. Antimonopolní úřad uvedl, že tuto skutečnost zohlednil při stanovování výše sankce. Vodovody a kanalizace ale tvrdily, že smlouvu uzavřít musely, aby stihly termíny pro čerpání peněz z dotací. Vodárny čistírnu odpadních vod vlastní, koupily ji od chemičky za 485 milionů korun. Její modernizace měla zlepšit životní prostředí, zvláště kvalitu vody v Labi.