Soud zrušil osvobozující rozsudek v kauze s hejtmanem Půtou. Vyhověl odvolání žalobce

Vrchní soud v Praze zrušil osvobozující rozsudek u 12 obžalovaných a čtyř firem v korupční kauze týkající se čerpání dotací, kde je obžalován i liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Případ tak musí znovu posoudit liberecká pobočka Krajského soudu v Ústí nad Labem. Obžaloba se týká dvou projektů firmy Geotermální energie pro občany (GEPO) téměř za 100 milionů korun. Obecně prospěšná společnost chtěla čerpat evropské dotace, vyplaceno ale nebylo nic. Půtu podle jeho slov rozhodnutí nepřekvapilo.

„Rozhodnutí soudu I. stupně zrušeno a věc vrácena soudu I. stupně k novému projednání,“ píše se ve zkráceném rozhodnutí zveřejněném v justiční databázi. Bližší informace zatím nechce pražský vrchní soud sdělit, dokud nebude rozhodnutí doručeno všem účastníkům řízení.

„Zatím mohu pouze potvrdit, že bylo 18. listopadu ve věci rozhodnuto v neveřejném zasedání,“ upřesnila mluvčí vrchního soudu Simona Heranová.

Mezi 12 obžalovanými je také liberecký hejtman Půta. Toho obžaloba viní, že v letech 2013 až 2014 přijal úplatek a zneužil pravomoc veřejného činitele. Úplatek měl pro něj podle obžaloby činit 830 tisíc korun s tím, že 530 tisíc korun mu bylo vyplaceno.

„Moji obhájci mě už na jaře upozorňovali, že se to může stát, takže mě to nepřekvapilo. Z rozhodnutí radost samozřejmě nemám, ale nic to nemění na skutečnosti, že jsem rozhodování výboru regionální rady ovlivnit nemohl, ani jsem se o to nesnažil, a že mě nikdo neuplácel, jak zaznělo v prvoinstančním rozsudku,“ reagoval na čtvrteční zprávu sám hejtman.

Mimořádný brífink hejtmana Libereckého kraje Martina Půty (zdroj: ČT24)

Odůvodnění kroku vrchního soudu zatím dle svých slov nezná, takže ho ani nemůže blíže komentovat.

Jsem nevinný

Hejtman od počátku tvrdí, že je nevinný. Po vynesení květnového osvobozujícího rozsudku libereckou pobočkou Krajského soudu v Ústí nad Labem řekl, že konečný verdikt očekává až za několik let. „Ale myslím, že prvoinstanční rozsudek aspoň mně dal určitou míru jistoty, že i u soudu se můžete dočkat spravedlnosti,“ uvedl. Osvobozující rozsudek nyní zrušil odvolací vrchní soud, čímž vyhověl odvolání státního zástupce Radima Kadlčka.

Žalobce nesouhlasil s tím, že krajský soud neuznal pro nezákonnost klíčové důkazy, kterými byly odposlechy, a označil toto rozhodnutí soudu za překvapivé. „Protože takto mohlo být rozhodnuto už na začátku roku 2018, kdy začínalo hlavní líčení, případně jsme mohli znát judikaturní názor vrchního soudu na tuto problematiku,“ uvedl Kadlček. Podle předsedy senátu Petra Neumanna pro odsouzení obžalovaných chyběly důkazy. „Nepředložilo se nic, o co by se to dalo opřít. Myslím, že se to nemělo žalovat,“ řekl.

V případu jsou kromě Půty obžalováni dva bývalí pracovníci liberecké pobočky ROP Severovýchod, žadatelé o dotaci i pracovníci stavebních firem. Obžaloba je viní z šesti trestných činů, za něž jim hrozí tresty od pěti do 12 let. Státní zástupce navrhl maximálně 6,5 roku vězení. Stěžejní část případu se týká téměř dokončené rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény za 65 milionů korun. Přes ROP Severovýchod měl projekt příslib dotace zhruba 55 milionů.

Neprokázané zmanipulování

Podle květnového rozsudku soudu se nepodařilo prokázat, že výběrové řízení bylo zmanipulované ve prospěch obžalované firmy Metrostav a zakázka předražená o 17 až 24 milionů. Soudce ani neviděl možnost, jak by bylo možné ze zakázky za 65 milionů vygenerovat více než čtvrtinu na úplatky.

Ty byly podle spisu částečně určené na úplatky pro hejtmana a dva pracovníky ROP k zajištění a vyplacení dotace na opravu kostela. I to Neumann odmítl s tím, že nebyli schopni vyplacení dotace ovlivnit, a tudíž by bylo zbytečné je uplácet.

„Ve středu uplynulo šest let od mého obvinění, pevně věřím, že se celá kauza nepotáhne dalších šest let. Na to, jak funguje spravedlnost v České republice, ať si názor udělá každý sám,“ uvedl ve vyjádření Půta.

V případu se soudy zabývají i podezřením z korupce u projektu oddychové zóny Perštýn v Liberci za více než 30 milionů, tento projekt realizován nebyl.