Největší přehrady vypouštějí na zimu vodu. Vltavská kaskáda má téměř sedminásobný průtok než loni

Přehrady v Česku před zimou snižují hladinu. Kvůli nedávným dešťům ale odpouštějí až několikanásobně víc vody než loni. Například ve Vraném pod Vltavskou kaskádou je v současnosti průtok skoro sedminásobný oproti minulému roku, dosahuje až 270 metrů krychlových za sekundu. Nejvyšší snížení hladiny bude na Orlíku, kde klesne o více než pět metrů. Mimo Vltavu se na zimu připravují i největší vodní nádrže na Labi a v povodí Moravy.

Vltavskou kaskádou aktuálně protéká v porovnání s minulými lety neobvyklé množství vody. Souvislost to má nejen s vysokými srážkami, ale i přípravou vodních nádrží na zimu. Listopad je měsícem, ve kterém se na největších vodních dílech vytváří prostor pro jarní tání sněhu.

„Letos napršelo více vody a nádrže se plnily rychleji než v předchozích letech. V současné chvíli je odtok v profilu Vrané pod Vltavskou kaskádou 270 metrů krychlových za sekundu, přičemž loni touto dobou činil odtok 40 metrů krychlových za sekundu. Současná úroveň upouštění z orlické vodní nádrže odpovídá záměru dosáhnout zimní hladiny ke konci tohoto týdne,“ upřesnil situaci mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán.

Přehrady na Moravě zadržely nejvíc vody za pět let

Na dostatek vody upozorňuje i mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař: „V důsledku říjnových povodní jsou přehrady plné, na některých nádržích jsme se dostali i do retenčního prostoru. V letošním roce evidujeme nejvíce vody za posledních pět let.“

Na Moravě se ale upouštění na zimu týká jen dvou přehrad. „Zimní hladina je stanovena jen na vodních nádržích Brno a Fryšták. U první je snížení o tři metry a u druhé o jeden metr. Na ostatních vodních dílech jsou manipulace prováděny operativně dle aktuální hydrologické situace,“ uvedl Chmelař.

Změnu hladiny nádrží potvrzuje i největší povodí v republice. „Povodí Labe spravuje tři přehrady, které mají definované letní a zimní období, jsou to Les Království, Rozkoš a Pastviny. V rámci listopadu dochází k pozvolnému snížení hladin v daných nádržích. Hladina u uvedených přehrad se na zimu snižuje o jeden metr, a tím se zvětší ochranný prostor nádrží o volný objem. Pro Rozkoš to je až šest milionů metrů krychlových,“ informovala mluvčí Povodí Labe Hana Bendová.

Labská přehrada Les Království
Zdroj: Alexandra Mlejnková/ČTK