Žalobce viní zaměstnance finančního ředitelství z přijetí úplatku

Státní zástupce podal podle informací ČT obžalobu na zaměstnance Generálního finančního ředitelství kvůli přijetí úplatku. Podle žalobců požadoval 10 milionů korun, polovinu skutečně převzal. Hrozí mu pět až 12 let vězení. Mluvčí finančního ředitelství v minulosti řekla, že byl zaměstnanec zproštěn výkonu služby.

„Vrchní státní zastupitelství v Praze sděluje, že dne 30. října 2020 podalo k Městskému soudu v Praze obžalobu na pracovníka Generálního finančního ředitelství v trestní věci úplatkářského trestného činu. Obžaloba byla podána jednak pro zločin zneužití pravomoci úřední osoby ve stadiu pokusu a jednak pro zločin přijetí úplatku,“ potvrdil žalobce Pavel Prygl.

Mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej v červenci uvedl, že obviněný požadoval úplatek deset milionů korun. Pět milionů podle policistů převzal, bezprostředně poté byl dle Ibeheje zadržen.

Kriminalisté zaměstnance obvinili v únoru. Média tehdy uvedla, že obviněným je Jiří Jung ze sekce řízení rizik, která podle webových stránek úřadu mimo jiné odpovídá za ochranu utajovaných informací a spolupracuje s odborem bezpečnosti.