Prší a hladiny stoupají, dvě říčky ve Slezsku dosáhly třetího stupně

Po vydatných deštích se rozvodnily řeky v Moravskoslezském kraji. Polančice v Polance dosáhla třetího stupně povodňové aktivity, tedy stavu ohrožení, kolem půl desáté večer ale kulminovala. Později v noci stoupla na nejvšší stupeň také Krasovka na Bruntálsku. Povodně hrozí i na dalších místech Česka, hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varoval před vydatnými dešti. Extrémní nebezpečí povodní hrozí od úterního večera na Chrudimsku a Pardubicku, od středy pak i v obcích s rozšířenou působností Moravská Třebová a Mohelnice.

V celém Česku začalo v úterý odpoledne postupně  pršet a meteorologové varovali před rozvodněním řek. Výstraha se vyplnila nejprve v Moravskoslezském kraji, později se zvedly hladiny i v Pardubickém a Olomouckém kraji. Na pěti desítkách míst vodohospodáři vyhlásili povodňovou aktivitu, většinou řeky dosáhly prvního stupně, například Jičínka v Novém Jičíně, Porubka ve Vřesině, ale také Jevíčka v Chornicích jsou na druhém stupni.

Na Polančici v Polance potom platí nejvyšší třetí stupeň povodňové aktivity. Oproti ránu hladina stoupla o necelý metr. Třetího stupně v půl jedenácté v noci dosáhla Krasovka v Radimi na Bruntálsku.

„Celé povodí je nasyceno vodou. Vzhledem k tomu, že srážková činnost by měla ustávat až během čtvrtečního dne, mohou být ještě dosaženy i druhé stupně povodňové aktivity. Bude však záležet na dalším vývoji srážek, jejich intenzitě a časovém rozložení. V současné době zvyšujeme odtok ze všech vodních děl,“ řekla mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

Déšť, před kterým ČHMÚ varoval, má mít úhrny 60 až 80 milimetrů za 24 hodin. Nejvydatnější bude v severních oblastech na návětří hor, v ostatních regionech na východě Čech a na Moravě a ve Slezsku mezi 30 až 60 milimetry.

V noci na středu a během středy mohou až druhého povodňového stupně dosáhnout kromě řek v povodí Odry také toky v povodích Moravy, Bečvy, horního Labe, Jizery a Sázavy. V povodích středního Labe a horní Moravy, kde je půda více nasycena vodou, může být ojediněle dosaženo i nejvyššího, třetího stupně. V důsledku dotoku se pak budou zvedat i hladiny na středních a dolních úsecích řek, doplnili meteorologové.

Na horách bude dál sněžit

Nad 700 metrů nad mořem budou srážky smíšené nebo sněhové a zejména na horách na severu a severovýchodě území napadne od deseti do 30 centimetrů sněhu. Na Pustevnách a na Lysé hoře v Beskydech bylo v úterý ráno už několik centimetrů sněhu a teploty pod bodem mrazu. „Ti, co tu jdou pěšky a chodí přes les, by měli dávat pozor, protože padá těžký, mokrý sníh a určitě se budou lámat větve a stromy. Takže bych je chtěl upozornit, ať dávají pozor,“ řekl správce Pusteven Igor Klimunda.

Mokrý sníh se může přechodně vyskytnout i ve středních polohách, zejména na Českomoravské vrchovině, uvedli meteorologové.