Považovali se za zdravé či v dobré fyzické kondici. Přesto skončili s těžším průběhem covidu v nemocnici

Události: Přibývá pacientů s těžkým průběhem onemocnění koronavirem (zdroj: ČT24)

Počet pozitivně testovaných rapidně stoupá. Včera jich bylo kolem čtyř a půl tisíce. Aktuálně se s onemocněním v Česku potýkají desítky tisíc lidí. Od března se už v Česku prokázal covid-19 u více než 90 tisíc lidí. Více je teď i těžkých případů. Týkají se i lidí, kteří jsou jinak v dobré fyzické kondici.

S těžším průběhem onemocnění leží v nemocnicích více než tři stovky pacientů. Dva z nich i v ostravské fakultní nemocnici. Miroslav Homola pocítil příznaky covidu-19 ihned po návratu z prázdninové dovolené v Chorvatsku. „Jak jsem se vrátil, hned druhý den začaly problémy,“ říká Homola. Vše mělo podle něj velmi rychlý spád.

Nikdy předtím žádné chronické onemocnění neprodělal, považoval se za naprosto zdravého. Přesto skončil jako těžký pacient na jednotce intenzivní péče. „Po příjezdu mě dali napřed na kyslík, umělé dýchání a pak mě hned uspali. Byl jsem 31 dní v umělém spánku,“ popisuje Homola.

Od přístrojů ho lékaři odpojili před 10 dny. „Od té doby se to každým dnem spravovalo, což klobouk dolů,“ říká. Stále je ale odkázaný na nemocniční péči.

Hasič, u kterého se stav zhoršil týden poté, co se potvrdila nákaza

Těžký průběh má onemocnění i u dalších lidí, kteří měli za to, že jsou v dobré kondici. Pavel Antoš se živí jako profesionální hasič a jeho stav se prudce zhoršil zhruba týden poté, co zjistil, že je pozitivní na koronavirus.

„Měl jsem pneumotorax na jedné plíci. Nejhorší bylo dýchání, když plíce praskly, člověk fakt lapal po dechu. Celou dobu sem to udýchal sám teda,“ popisuje Antoš svoje onemocnění. Teď už virus v těle nemá, stále ale bojuje s následky poškození plic.

U většiny lidí se ale nemoc stále projevuje mírněji. „Během karantény jsem jen ztratil čich, to byl jediný ukazatel toho, že mám nemoc, a jinak jsme bez příznaků, zbytek karantény budu doma,“ popisuje Lukáš Randák. Je herec a zpěvák, covidem-19 se zřejmě nakazil v divadle.