O prodlouženém víkendu se výrazně ochladí a přijdou vydatné srážky

Události: Česko čeká chladný a deštivý víkend (zdroj: ČT24)

Nadcházející prodloužený víkend čeká Česko razantní proměna počasí. Ochlazovat se začne už v pátek a teploty typické pro polovinu srpna se do soboty změní v hodnoty, jaké obvykle známe až z konce října. Republiku také zasáhnou vytrvalé srážky.

Za pouhé dvě noci tak počasí pomyslně přeskočí dva měsíce. Výkyv od extrému k extrému ukazuje i přehled maximálních teplot v posledních deseti dnech v září – z maxim kolem 25 stupňů Celsia se tuzemské počasí propadne do nejstudenějších případů, jaké kdy závěr září zaznamenal – pod 14 stupňů.

První ochlazení přijde už v pátek, protože od západu přijde zvlněná studená fronta. Teploty oproti čtvrtku spadnou o pět až sedm stupňů Celsia – na západě republiky bude maximálně 16 stupňů, ve východním cípu 20 stupňů. V sobotu rtutě teploměrů nepřesáhnou na většině území jedenáct stupňů – pouze na severovýchodě českého území bude až 14 stupňů.

Na horách déšť se sněhem

V neděli bude spíš aprílové počasí s přeháňkami. Nejvyšší teploty dosáhnou dvanácti stupňů Celsia, na horách jen pět stupňů. V pondělí už se na obloze častěji ukáže slunce a odpoledne teploměry ukážou až 15 stupňů.

Mimořádný víkend čeká Česko i z hlediska srážek. Dosud bylo září suché, kvůli nadcházejícímu víkendu se ale stane průměrným a někde dokonce výrazně nadprůměrným. Mraků začne přibývat už v průběhu noci z čtvrtka na pátek, v sobotu pak dorazí od západu pásmo vytrvalého deště. V horách nad tisíci metry nad mořem bude padat déšť se sněhem nebo mokrý sníh. Poprašek může vydržet ráno a dopoledne, postupně ale bude tát.