V obvodu Vyškov půjdou do senátního souboje Jaroslav Klaška (KDU-ČSL) a Karel Zitterbart (za STAN)

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Vyškov postoupili Jaroslav Klaška (KDU-ČSL) a Karel Zitterbart (za STAN). Klaška má 27,67 procenta hlasů, druhý Zitterbart 27,15 procenta hlasů. Voleb se zúčastnilo 39,50 procenta voličů, o hlasy usilovalo pět kandidátů. Mezi nimi i současný senátor Ivo Bárek (ČSSD), který dostal 22,17 procenta hlasů a skončil na třetím místě.

On-line přenos

Krajské a senátní volby 2020

  • 23:28

    Lidé v Řevnicích u Prahy se v referendu vyslovili proti využití bývalého průmyslového areálu pro další výstavbu. Zároveň souhlasili s vymezením ploch pro zeleň v oblasti Na Vrážce. Referendum je platné, část týkající se průmyslového areálu však není závazná.

  • 23:26

    Nejvíce zastupitelských mandátů ztratily v letošních krajských volbách ČSSD (ztráta 88 zastupitelů) a KSČM (73). Naopak Piráti jich získali asi 20krát více než před čtyřmi lety, a to 99. Skoro dvojnásobný počet zastupitelských křesel, konkrétně 35, bude mít v krajích hnutí SPD.

  • 23:04

    První kolo senátních voleb vyhráli Starostové. Jejich kandidáti postoupili v deseti z 27 obvodů a jeden mandát obhájili už v úvodním kole. Kandidáti navržení ODS uspěli v deseti obvodech, ANO v devíti, KDU-ČSL v sedmi. Adepti navržení ČSSD, která obhajovala deset křesel, se prosadili ve třech obvodech.

Klaška po hlasování poděkoval voličům. „Vážím si jejich důvěry. Zatím to ale tolik neznamená, rozhodne druhé kolo. Proto prosím, aby přišli znovu do druhého kola,“ řekl Klaška. „Potvrzuje to, že je to důležitý signál pro spolupráci všech demokratických stran pro parlamentní volby v roce 2021. Budu se o to snažit,“ dodal.

„Voliči ukázali, že chtějí změnu,“ tak zhodnotil výsledek prvního kola senátních voleb v obvodu Vyškov další postupující kandidát Karel Zitterbart (STAN s podporou Pirátů).

„Myslel jsem, že postoupí senátor Bárek a jeden ze středopravých kandidátů. Výsledek je ale takový, že s obdobným procentem postupuju já jako kandidát STAN s podporou Pirátů a kandidát KDU-ČSL s podporou ODS a TOP 09,“ uvedl Zitterbart.

Ivo Bárek (ČSSD) v Senátu tak po 18 letech končí. Získal třetí největší počet voličů. Bárek obhajoval mandát počtvrté. „Není to nic jednoduchého. Lidi prostě chtějí změnu. Odrazil se v tom i propad ČSSD. Vidím, že jsme ztratili všude,“ uvedl Bárek po volbách do krajů a třetiny Senátu.

Podle něj jde život dál. „Nějaké pracovní nabídky mám, takže uvidíme, určitě se neztratím. Člověku na druhé straně odpadne taková ta zodpovědnost za region, už to bude něco jiného,“ dodal. Podporu zatím nikomu nevyjádřil.