V obvodu Česká Lípa se utkají senátor Jiří Vosecký a starosta obce Kravaře Vít Vomáčka

Ve druhém kole bude v České Lípě o křeslo v Senátu bojovat současný senátor Jiří Vosecký (SLK) se starostou obce Kravaře Vítem Vomáčkou (za ODS). Účast voličů ve 36. obvodu letos nedosáhla na 32 procent.

Post senátora bude příští týden obhajovat bývalý starosta českolipské obce Okrouhlá a současný senátor zvolený za 36. obvod v České Lípě Jiří Vosecký. V prvním kole získal téměř 30 % hlasů. Druhý Vít Vomáčka získal téměř 15,3 procenta hlasů.

„Známe se prakticky od roku 1990. Umíme spolu komunikovat, je to starosta, já bývalý starosta, takže žádný problém,“ myslí si o svém soupeři do druhého kola Vosecký.

„Myslím, že když se začíná od nuly, tak šance je vždy. A já jsem sportovec, takže pro mě tento výsledek nic neznamená,“ uvedl k výsledkům prvního kola Vomáčka.

Jiří Vosecký je v současnosti v horní parlamentní komoře místopředsedou mandátového a imunitního výboru, stálé komise Senátu pro rozvoj venkova a členem výboru pro zdravotnictví a sociální politiku. Je vyučený strojní zámečník a strojník sklářských automatů. Stál u zrodu organizace Euroregion Nisa.

On-line přenos

Krajské a senátní volby 2020

  • 23:28

    Lidé v Řevnicích u Prahy se v referendu vyslovili proti využití bývalého průmyslového areálu pro další výstavbu. Zároveň souhlasili s vymezením ploch pro zeleň v oblasti Na Vrážce. Referendum je platné, část týkající se průmyslového areálu však není závazná.

  • 23:26

    Nejvíce zastupitelských mandátů ztratily v letošních krajských volbách ČSSD (ztráta 88 zastupitelů) a KSČM (73). Naopak Piráti jich získali asi 20krát více než před čtyřmi lety, a to 99. Skoro dvojnásobný počet zastupitelských křesel, konkrétně 35, bude mít v krajích hnutí SPD.

  • 23:04

    První kolo senátních voleb vyhráli Starostové. Jejich kandidáti postoupili v deseti z 27 obvodů a jeden mandát obhájili už v úvodním kole. Kandidáti navržení ODS uspěli v deseti obvodech, ANO v devíti, KDU-ČSL v sedmi. Adepti navržení ČSSD, která obhajovala deset křesel, se prosadili ve třech obvodech.

Vít Vomáčka kandiduje v České Lípě do Senátu poprvé. Je starostou obce Kravaře na Českolipsku. Právě zde získal výraznou podporu pro postup do druhého kola, a to v podobě 64,51 procenta hlasů. Je absolventem Vysoké školy zemědělské. V 80. letech učil na Střední zahradnické škole Děčín Libverda a střední odborné škole v České Lípě.

Senátní obvod 36 zahrnuje Českolipsko a část Liberecka a Mělnicka. O post senátora tu letos usilovalo celkem deset kandidátů. O jednoho víc než v roce 2014. Funkci před šesti lety obhajoval senátor ČSSD Karel Kapoun, ve druhém kole ho ale porazil Jiří Vosecký, kterého nominovali Starostové pro Liberecký kraj. Ten získal v druhém kole 59,32 procenta hlasů. K urnám přišlo v roce 2014 v prvním kole 30,92 procenta voličů, ve druhém pak 12,19 procenta. Letos přišlo v prvním kole přibližně 31,7 procenta voličů.

Letos měla na Českolipsku svého kandidáta většina parlamentních stran s výjimkou hnutí ANO. Na funkci senátora kandidovalo několik starostů. Například starosta Vrchovan Jaroslav Křupala (ČSSD) nebo starosta Provodína Jiří Štěrba (Trikolóra).

Komunisté podpořili kandidaturu někdejšího starosty Ralska Miloše Tity. O post senátora se ucházel také českolipský podnikatel Petr Jeník (Piráti) a podnikatel Libor Křenek (SPD). Společného kandidáta postavily na Českolipsku TOP 09, KDU-ČSL a SEN 21, byl jím ředitel jedné z českolipských škol Libor Šmejda.

Za místní uskupení kandidoval Petr Skokan (SPOLEHNUTÍ), který byl v minulosti starostou České Lípy, hejtmanem Libereckého kraje i poslancem. Jako nezávislý kandidát o post senátora usiloval právník Jan Riedl.