Do druhého kola v Příbrami postupuje Štěpánek a Burian. O jeho postupu rozhodlo 26 hlasů

V senátním obvodu Příbram postoupili do druhého kola Petr Štěpánek ze STAN a Jiří Burian z ODS. Štěpánek s 21,98 procenta hlasů postoupil s přehledem, zato zápas o druhé místo byl těsný. Stanislav Holobrada (ČSSD) získal 16,13 procenta hlasů, takže rozdíl mezi ním a stávajícím senátorem za osmnáctý senátní obvod Jiřím Burianem s 16,19 procenta hlasů byl jen v rozpětí desetinných čísel – konkrétně šlo o pouhých 26 hlasů.

Ve druhém kole senátních voleb se příští víkend rozhodne o tom, zda za Příbram usedne do senátorského křesla stávající senátor Jiří Burian (ODS), nebo Petr Štěpánek (STAN). Oba kandidáti mají bohaté zkušenosti hlavně z regionální politiky.

Štěpánek (STAN) sbíral politické zkušenosti především na komunální a krajské úrovni. Dlouhá léta působil jako zastupitel Petrovic na Příbramsku (1994–1998 a od roku 2002 dodnes). Od roku 2006 je starostou této obce. Je členem STAN a za hnutí se v roce 2016 dostal i do zastupitelstva Středočeského kraje. Jako pro senátora by pro něj byla jednou z priorit problematika uranových hald na Příbramsku.

„Samozřejmě očekávám, kdo bude mým soupeřem v druhém kole. Osobně znám oba dva kandidáty, obou si vážím a oba budou rovnocennými soupeři,“ řekl Štěpánek k do poslední chvíle napjatému souboji o druhé postupující místo mezi Jiřím Burianem (ODS) a Stanislavem Holobradou (ČSSD). O 26 hlasů byl nakonec úspěšnější stávající senátor za Příbram Jiří Burian (ODS), který získal 16,2 procenta hlasů voličů. Holobrada (ČSSD) přesvědčil 16,13 procenta voličů.

Také Jiří Burian (ODS) má zkušenosti z komunální politiky. 28 let byl starostou Sedlčan, konkrétně od roku 1990 do roku 2018. Od roku 1990 dodnes je v obci zastupitelem. Členem ODS je od roku 1991. Mezi lety 2000 a 2014 byl také zastupitelem Středočeského kraje. Tématy, kterým se jako politik věnuje, jsou například zadržování vody v krajině a posílení zdrojů pitné vody.

On-line přenos

Krajské a senátní volby 2020

  • 23:28

    Lidé v Řevnicích u Prahy se v referendu vyslovili proti využití bývalého průmyslového areálu pro další výstavbu. Zároveň souhlasili s vymezením ploch pro zeleň v oblasti Na Vrážce. Referendum je platné, část týkající se průmyslového areálu však není závazná.

  • 23:26

    Nejvíce zastupitelských mandátů ztratily v letošních krajských volbách ČSSD (ztráta 88 zastupitelů) a KSČM (73). Naopak Piráti jich získali asi 20krát více než před čtyřmi lety, a to 99. Skoro dvojnásobný počet zastupitelských křesel, konkrétně 35, bude mít v krajích hnutí SPD.

  • 23:04

    První kolo senátních voleb vyhráli Starostové. Jejich kandidáti postoupili v deseti z 27 obvodů a jeden mandát obhájili už v úvodním kole. Kandidáti navržení ODS uspěli v deseti obvodech, ANO v devíti, KDU-ČSL v sedmi. Adepti navržení ČSSD, která obhajovala deset křesel, se prosadili ve třech obvodech.

Čtvrtá skončila Simona Luftová (Piráti) s 15,41 procenta hlasů. Pátou příčku obsadil Václav Švenda (TOP 09), volilo ho 11,79 procenta lidí. Šestý je Jindřich Havelka (KSČM) se 7,60 procenta hlasů.

Letos o hlasy voličů usilovalo osm kandidátů. Účast v příbramském senátním obvodu byla 38,63 procenta voličů, o něco méně než v roce 2014. Tehdy přišlo k volebním urnám 42,39 procenta oprávněných voličů. V roce 2014 zvítězil v Příbrami právě současný senátor Jiří Burian (ODS). Ve druhém kole získal 53,46 procenta hlasů.