Počet nově nakažených se v pondělí přiblížil hranici 1,5 tisíce. Vysoké školy na Ostravsku zavedou distanční výuku

Počet potvrzených případů nákazy koronaviru v pondělí opět stoupl nad tisíc. Přibylo 1476 nakažených, zhruba o pět set více než v neděli. Na Ostravsku se kvůli zhoršující se situaci zavádí distanční výuka na vysokých školách a povinnost nosit roušky i na venkovních akcích nad 100 osob. Podle twitterového účtu Chytré karantény měl v pondělí dopoledne systém elektronických žádanek na covid test výpadek, už ale znovu funguje.

On-line přenos

Šíření koronaviru - září

  • 21:38
    Česko

    V Jihočeském kraji zemřeli za posledních 24 hodin tři lidé s covidem-19. Podle ředitelky krajské hygienické stanice Kvetoslavy Kotrbové byli všichni ve věku nad 70 let.

  • 20:35
    Česko

    Možnost nadále pokračovat v soutěžních zápasech, i když na příští dva týdny bez diváků v hledištích, přivítali v současné těžké době koronavirové pandemie zástupci basketbalu, volejbalu i florbalu. Upozornili však, že propad příjmů ze vstupného zhorší ekonomickou situaci klubů.

  • 20:00
    Česko

    Počet žáků a učitelů s covidem je teď třikrát vyšší než 11. září. Nákaza se k 25. září potvrdila u 1962 z nich, dotkla se 435 škol, uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

Od 1. března, kdy se v Česku objevily první případy nákazy koronavirem, bylo zaznamenáno 50 764 případů onemocnění covid-19. Zhruba polovina lidí se už vyléčila, zemřelých je 522. Aktuálně nakažených je tak 24 817 lidí, většina má mírný průběh nemoci. V nemocnicích leží s koronavirem 494 pacientů, z toho 101 ve vážném stavu, což je nejvíc od začátku epidemie. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Počty nakažených i hospitalizovaných se v zemi výrazněji zvyšují v posledních dvou týdnech. V úterý 8. září denní nárůsty potvrzených případů koronaviru poprvé překonaly tisícovku, minulou středu dva tisíce a ve čtvrtek tři tisíce. Tehdy laboratoře zaznamenaly 3128 pozitivních testů, dosud nejvíce za jeden den. Jen od začátku září přibylo v Česku přes 26 tisíc potvrzených případů onemocnění covid-19.

Lékaři a hygienici nemohli posílat na testy

Elektronické žádanky na vyšetření vzorku na covid-19 nešlo v úterý zhruba půl hodiny vydávat. Systém měl technické problémy podobně jako minulý pátek, kdy měl zhruba hodinový výpadek. Lidé byli na odběrových místech odbavováni ale bez problémů, přestože nebylo možné žádanky ověřit. Na Twitteru o tom informovala Chytrá karanténa.

Systém začal mít problémy v úterý kolem 10:15, v 10:50 správce Chytré karantény uvedl, že se jej podařilo opravit a lékaři i hygienici mohou zase vydávat eŽádanky bez problémů.

Lékař či hygienici musí žádat o test na covid-19 prostřednictvím elektronické žádanky. V ní jsou zaneseny základní údaje a kontakty na testovaného, které se pak dál přenáší do systému, jenž sleduje pohyb vzorku z odběrového místa přes laboratoř až po výsledek testu. V něm také hygiena vidí, jestli má člověk izolaci nebo karanténu, případně kdy musí na další test.

Vysoké školy na Ostravsku budou učit distančně

Nárůst počtu nových případů podle ministerstva souvisí s velkým objemem testů. Týká se už ale většiny okresů, nejde o omezený počet jasně popsaných ohnisek nákazy, uvedl úřad. Nejvýrazněji se nákaza šíří v Praze. V hlavním městě hygienici za posledních sedm dní potvrdili přes 218 případů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel, následuje Praha-východ se zhruba 195 případy a Uherskohradišťsko s přibližně 181 případy. Na okres Praha-západ připadá 176 případů, na Kroměřížsko 172 a na Liberecko 167 případů.

Na aktualizované mapě regionů v Česku podle rizika nákazy koronavirem zůstala Praha ve třetím červeném stupni, který značí narůstající či přetrvávající komunitní přenos. V oranžovém stupni pohotovosti je 28 okresů a zbylé okresy jsou zelené. Žádný okres v Česku tak už nemá bílou barvu, která znamená nulové nebo zanedbatelné riziko nákazy.

Do druhého, oranžového stupně se na semaforu dostalo i Ostravsko. Mluvčí krajských hygieniků Aleš Kotrla uvedl, že po dohodě s hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou by v oranžově označených okresech měla platit nová omezení, tedy distanční výuka na vysokých školách a povinnost nosit roušky na venkovních akcích nad 100 osob. Podle Kotrly se čeká, až ministerstvo zdravotnictví nové opatření schválí.

Na konci minulého týdne oznámila zavedení distanční výuky na vysokých školách i Praha. Na distanční výuku musí nově také přejít například Univerzita Pardubice a od středy nařídili hygienici kvůli pandemii distanční výuku i na zlínské Univerzitě Tomáše Bati a na Západočeské univerzitě v Plzni.

Nový ministr

Bývalý náměstek a vládní zmocněnec pro vědu a výzkum Roman Prymula převzal v úterý ráno ministerstvo zdravotnictví. Při svém nástupu do funkce řekl, že nechce dělat opatření, která by handicapovala ekonomiku.

Prymula přebral úřad poté, co v pondělí oznámil rezignaci na funkci ministra zdravotnictví  Adam Vojtěch (za ANO). Prohlásil, že odchodem chce vytvořit prostor pro nové řešení epidemie koronaviru v době, kdy se situace v Česku výrazně zhoršila. Premiér Andrej Babiš  (ANO) jej v úterý ráno uvedl do úřadu. Vláda v pondělí kvůli poslednímu vývoji epidemie znovu aktivovala Ústřední krizový štáb.