Velký bratr z dílny českých inovátorů. Jejich systém dokáže z videa rozpoznat i emoce

Češi vytvořili inteligentní software na rozpoznávání obličejů (zdroj: ČT)

Technologie z dílny české společnosti dokáže rychle rozeznávat tváře nebo ukazovat souvislosti, které by člověk mohl lehce přehlédnout. Systém už teď používají detektivové ve Spojených arabských emirátech nebo v Bahrajnu. Český produkt pomáhá například odhalovat lidi podezřelé z terorismu. Umělá inteligence bude pomáhat i kriminalistům v České republice.

K identifikaci konkrétního člověka stačí fotka, video nebo jen krátká hlasová zpráva. V obrovském množství materiálů z průmyslových kamer nebo internetu pak podezřelého dokáže najít. Odhalí dokonce i jeho spojitost s dalšími lidmi.

„Vyšetřovatel potřebuje najít i vztahy mezi lidmi. Například jestli neposílali peníze nebo jestli si píší na Twitteru a jestli byli na nějakém videozáznamu společně,“ přibližuje možnosti softwaru představitel vývojářů Walter Pavliš.

Technologie nepotřebuje vidět celý obličej. Stačí jen pár bodů, které jsou shodné s tím, co už systém někdy zaznamenal. Tvář pak rozpozná během několika sekund. Kromě toho zároveň umí rozlišit, jestli má dotyčný brýle, roušku nebo dokonce jestli vykazuje nějakou emoci. 

„Proto systém neošálíte, když zestárnete, nebo když budete mít vousy nebo brýle,“ říká Martin Černý z firmy, která software vyvinula. Podle něj uvidí i přes změnu vzhledu body, které mu pomohou identifikovat dotyčného.