Policie obvinila druhého muže českých hasičů kvůli tendru na simulaci leteckých nehod

Reportáž: Policie obvinila vysoce postaveného hasiče Františka Vaveru (zdroj: ČT24)

Náměstek šéfa českých hasičů František Vavera čelí policejnímu obvinění kvůli manipulaci státní zakázky na simulaci dopravních nehod. K té mělo dojít v době, kdy Vavera působil přímo na ministerstvu vnitra, pod nějž hasiči spadají. Šéf resortu Jan Hamáček (ČSSD) připouští, že ve hře je momentálně i Vaverovo postavení mimo službu.

V centrále hasičského záchranného sboru má Vavera v současnosti coby náměstek na starosti řízení lidských zdrojů. V minulosti působil přímo na ministerstvu vnitra; nejdříve jako náměstek, později jako šéf kabinetu náměstkyně Moniky Pálkové, kterou do funkce uvedl někdejší ministr Milan Chovanec (ČSSD) v roce 2014.

Policie Vaveru obvinila právě za aktivity z této doby, „a to v souvislosti s přípravou a průběhem veřejné zakázky s názvem ‚Simulace zásahů u leteckých nehod‘“, jak se uvádí v policejním obvinění. Vyšetřovatelé vysoce postaveného úředníka podezírají ze zneužití pravomoci úřední osoby a zjednání výhody při zadávání veřejné zakázky.

Spolu s Vaverou už byla obviněna i sama Pálková a Česká televize zjistila, že dalšími stíhanými jsou například děkan Letecké fakulty Technické univerzity v Košicích Stanislav Szabo, který grant získal, a také bývalá ředitelka Nemocnice Na Bulovce Andrea Vrbovská.

Vavera případ nekomentuje, podle Hamáčka je ve hře postavení mimo službu

František Vavera své obvinění přes opakované dotazy odmítá komentovat. ČT se s ním podařilo spojit naposledy v květnu, kdy pobídku k vyjádření považoval za přehnanou. Generální ředitel Hasičského záchranného sboru Drahoslav Ryba naopak o obvinění svého podřízeného ví už od května.

„Pan generální ředitel aktuálně, ani v poslední době, nerozhodl o postavení mimo službu u žádného jím přímo řízeného příslušníka, neboť k tomu nejsou dány zákonem stanovené důvody,“ sdělil mluvčí hasičské centrály Rudolf Kramář.

„Probíhá zjišťování informací, co je vlastně obsahem toho obvinění a pak se musí rozhodnout, zda bude pan plukovník postaven mimo službu či nikoli,“ doplňuje ministr vnitra Jan Hamáček. „Samozřejmě obecně to není nic dobrého, ale platí tady presumpce neviny.“

V případu, kde je obviněn i František Vavera, policie v těchto týdnech vyslýchá svědky, detektivové předpokládají , že do půl roku rozhodnou, zda případ pošlou před soud.