Potrubí muselo ustoupit těžbě. Dělníci přesouvali ropovod Družba pět let, počasí i terénu navzdory

Události: Přeložka ropovodu Družba (zdroj: ČT24)

Kvůli postupující těžbě se musel přesunout ropovod Družba a s ním další desítka nejdůležitějších potrubí v Česku. Mimořádně komplikovaná přeložka je podle stavařů evropským unikátem, nedaleko dolu Vršany na Mostecku ji dělníci prováděli pět let. Práce jim komplikovalo počasí, terén i načasování odstávek.

„Je to ojedinělá záležitost, která v České republice nebyla do té doby prováděla a nebyla prováděna ani v Evropě,“ říká o stěhování potrubí ředitel projektu z Vršanské uhelné Vít Tůma.

Po celou dobu se dělníci pohybovali na ohraji hnědouhelného dolu, kde se neustále práší. Hlavní komplikací tak byl prý déšť a taky vejít se s harmonogramem jednotlivých fází projektu do odstávek, které byly pro každé potrubí jindy. Práce totiž museli sladit tak, aby neohrozili provoz okolních továren, které jsou pomocí potrubí zásobené. Ropovod Družba je klíčový třeba pro litvínovskou rafinérii.

Dalším problémem byl i terén. Stavělo se totiž v místech, kde se dřív už uhlí těžilo. Protože by kvůli tomu mohla být půda nestabilní, musely na ní vzniknout kamenné lavice, které celý koridor chrání. Potrubí neustále hlídají i podzemní čidla.

Po okraji dolu vedla část potrubí už na konci padesátých let a postupně se stavěla další. Už tehdy ale bylo jasné, že se časem budou stěhovat o půl kilometru dál. „Ethylen, ethylbenzen, frakce, motorová nafta, benzin automobilový, dále ropa a plyn,“ vyjmenovává Tůma, co všechno trubky, se kterými se muselo hýbat, vedou.

Celá stavba stála dvě miliardy. Zaplatila ji těžební firma, bez posunutí potrubí by totiž na novém území nemohla těžit.