Zemřel válečný veterán Viktor Wellemín. Bojoval proti Němcům u Tobruku i ve Francii

Zemřel československý voják bojující u Tobruku a na západní frontě během druhé světové války Viktor Wellemín. Informoval o tom ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Wellemínovi bylo 97 let.

Viktor Wellemín se narodil v roce 1923 v Praze do židovské rodiny. Po začátku války se mu podařilo dostat z okupovaných českých zemí do Palestiny, kde vstoupil do exilové československé armády.

Bojoval u Haify i u Tobruku a na podzim 1944 se zúčastnil obléhání Dunkerku, kde se opevnily odříznuté německé jednotky. Bitvu, která byla pro československé vojáky úspěšná, sotva přežil – utrpěl těžká zranění, když šlápl na minu.

Ve Velké Británii obdržel Viktor Wellemín vyznamenání Africa Star a československé medaile Za chrabrost a pamětní medaili VB-SV. Doma se však vděku nedočkal, nemohl se ani vrátit do bytu, který Němci jeho rodině vzali. Zpět nedostal ani rodinnou firmu. Jako západní voják byl následně propuštěn z armády.

Situace se změnila až dlouho po revoluci. V roce 2015 udělil Viktoru Wellemínovi ministr obrany Záslužný kříž III. stupně a o dva roky později i II. stupně. V roce 2015 se stal laureátem Ceny Paměti národa.

V roce 2017 poskytl Viktor Wellemín rozhovor fotografovi webu ČT24 Janu Langerovi.