Útoky hackerů během pandemie vzrostly. Na síti jsou ale i jiná rizika, říká expert na kyberbezpečnost

Interview ČT24: Expert na kyberbezpečnost Miloslav Lujka (zdroj: ČT24)

Podle Evropské unie a NATO aktivita hackerů během koronavirové pandemie vzrostla. Rizikem ale na internetu je i zásah do soukromí a sbírání dat o uživatelích. „Je naivní si myslet, že když máme nějakou službu zadarmo, tak to ty společnosti nebudou chtít nějak zpeněžit,“ říká expert na kyberbezpečnost Miloslav Lujka. Zakladatel serveru Digitální pevnost si myslí, že lidé případné nebezpečí na internetu podceňují.

Riziko představuje podle Miloslava Lujky už kontakt s chytrým telefonem. Představuje nejintimnější věc našich životů. „Dotýkáme se ho časteji než partnera nebo sami sebe,“ říká. Kromě telefonování smartphony lidé využívají i například na řízení domácnosti.

Dalším fenoménem je sdílení života na sociálních sítích prostřednictvím fotografií. „Umělá inteligence nejen že z fotek rozpozná váš obličej a obličeje vašich přátel, ale už také objekty,“ říká Lujka. 

Anonymity na internetu podle něj dosáhnout nelze ani v případě, že uživatel žádný profil na sociálních sítích nemá. „Vznikají takzvané stínové profily, internet o vás sbírá informace.“ Lujka dodává, že cestou k větší bezpečnosti na sítích není internet používat méně, ale používat lépe. „To, co by uživatel neřekl někomu na ulici, by neměl na sítě dávat,“ říká.  

Evropa chce bezpečnější internet

Během pandemie aktivita hackerů podle Evropské unie a NATO ještě vzrostla. EU se zaměřuje na ochranu citlivých dat uživatelů internetu a vyhlásila internetovým zločincům válku. Na konci července poprvé uvalila sankce za kybernetické útoky. Postiženo má být celkem šest osob a tři subjekty pocházející z Ruska, Severní Koreje a Číny.

Evropská komise také v červenci zveřejnila obrysy nové pětileté strategie posílení bezpečnosti. Komise se chce zaměřit na budování infrastruktury odolné vůči hackerským útokům nebo ochranu dětí proti sexuálnímu zneužívání na internetu.

  • Agentura funguje od září 2005, sídlí v Hérakleionu na řeckém ostrově Kréta. Je poradním orgánem Evropské komise. Jejím úkolem je zajistit vysokou úroveň bezpečnosti sítí a informací v EU, zvýšit informovanost a vytvořit a prosazovat kulturu bezpečnosti sítí a informací ve společnosti.
  • Agentura sbírá základní informace o závažných incidentech, které vznikly v sítích a službách elektronických komunikací podnikatelských subjektů. Informace dostává prostřednictvím ročních hlášení z členských a partnerských zemí EU.
  • V čele stojí výkonný ředitel, jmenovaný správní radou podle seznamu kandidátů, navržených Evropskou komisí. Zástupci členských států jsou členy správní rady, která zajišťuje chod agentury a dohlíží na plnění jejích úkolů. Výkonnou radu tvoří pět členů správní rady.