Sociální služby zápasí s koronavirem. Klesly jim příjmy a vzrostly výdaje

Události: Náhrady pro poskytovatele sociálních služeb (zdroj: ČT24)

Sociálním službám v Česku kvůli koronaviru klesly příjmy a vzrostly výdaje. Evidují méně klientů, uzavírají provozovny nebo nakupují zásoby ochranných pomůcek. Kvůli tomu mohou náhradu žádat od Ministerstva práce a sociálních věcí, resort pro tyto případy totiž na dotacích vyčlenil jednu miliardu korun.

S problémy se potýká například domov pro seniory Clementas v Mlékovicích, kde vedení pro obyvatele zřídilo covidové oddělení. Senioři zde třeba zůstávají čtrnáct dní po příchodu z nemocnice.

Výpadky v příjmech souvisely například s tím, že léčebny dlouhodobě nemocných nepropouštěly pacienty a některé rodiny se obávaly kvůli koronaviru svěřit své členy do jejich péče. „Pro nás ta režimová opatření budou trvat nejdéle. Vítáme všechny prostředky, které jdou do sociálních služeb,“ uvedla zástupkyně ředitelky domova pro seniory Bohdana Zvěřinská.

Vedení domova nedávno žádalo úřady o dotaci na mimořádné odměny a zúčastní se zřejmě i druhé výzvy, která má kompenzovat výpadky peněz od klientů, zvýšené náklady na přesčasy nebo nákupy ochranných pomůcek.

„Ta výzva je zaměřena na minulé období. I nadále bude potřeba nákup ochranných pomůcek, a tak je nutné připravit se na další období,“ řekl prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiří Horecký.

Potvrzuje to i ředitel havířovského Domova pro seniory Milan Dlábek. V jeho instituci se s nákazou koronavirem u klientů i zaměstnanců potýkají doteď, každý měsíc potřebují navíc jeden milion korun. Týdně totiž například spotřebují patnáct tisíc jednorázových rukavic a 1 500 respirátorů.

Ministerstvo počítá s čtyřicetitisícovou odměnou pro nakažené pracovníky

„Výpadky jsou masivní hlavně tam, kde byli nakažení naši klienti. Krátím položky jako údržba a přesouvám to do nákupu ochranných pomůcek. Z dlouhodobého hlediska je to neudržitelný stav,“ tvrdí Dlábek.

Ministerstvo práce a sociálních věcí zároveň počítá s jednorázovou odměnou čtyřicet tisíc korun pro zaměstnance, kteří se v práci nakazili koronavirem nebo museli do karantény.