Na závodech se Zátopkem, salto v 70 letech. Olympionik Miloš Kolejka vzpomínal na kariéru

Události: Olympionik Miloš Kolejka vzpomínal na sportovní kariéru (zdroj: ČT24)

Některé domovy pro seniory stále kvůli koronaviru omezují návštěvy. Tam, kde to už není potřeba, je ale naopak doporučují. Osobní kontakt zlepšuje psychiku starších lidí, kteří byli nuceni strávit část roku v izolaci. Jedno mimořádné setkání zažili ve středočeských Mlékovicích. Miloše Kolejku, olympionika z Her v Helsinkách, které se konaly v roce 1952, překvapili další bývalí reprezentanti.

Třiadevadesátiletý Miloš Kolejka si v domově pro seniory Clementas v Mlékovicích zvyká teprve měsíc. O to větší měl radost z nečekané návštěvy bývalých gymnastů, které trénoval.

Bývalí svěřenci mu pomáhali s hledáním nového domova. Během návštěvy ale hlavně vzpomínali, například na úspěch Přemysla Krbce, který se stal v roce 1962 mistrem světa a dodnes je posledním českým gymnastou, který ve sportovní gymnastice tento titul vybojoval. S Jiřím Fejtkem zase mluvili o společné olympiádě v Mnichově v roce 1972.

Olympijské hry v Helsinkách

Kolejka se pravidelně vídal i s Emilem a Danou Zátopkovými. V roce 1952 odjeli na olympiádu do Helsinek, kde Zátopek zvítězil. „My jsme je viděli, ale seděli jsme na tribuně a už jsme se k nim nedostali,“ vzpomínal Kolejka. Sám tehdy v Helsinkách závodil ve sportovní gymnastice ve víceboji. Jako člen družstva dokonce vybojoval umístění v první desítce.

„Hodně cestoval, to byly závody, spousta hodin v tělocvičně. Určitě jsme na něj byli vždycky hrozně pyšní,“ vypráví jeho dcera Jitka Náprstková. 

Sport byl pro něj důležitý i v důchodu. Salto z hrazdy dokázal udělat ještě ve věku 70 let. „Jako sportovec pořád vypadá a je dost pohyblivý,“ oceňuje svého klienta rehabilitační pracovnice domova Radka Mašínová.

Za největší vítězství ale Miloš Kolejka nepovažuje sportovní úspěchy, nýbrž život se svou ženou. Ta vloni zemřela. Byli spolu téměř sedmdesát let.