Dcera podnikatele, který prodal Zemanovi pozemek, získala v Lánech zakázku za jeden a půl milionu korun

Události: Dcera podnikatele, který prodal Zemanovi pozemek, získala v Lánech zakázku (zdroj: ČT24)

Dcera podnikatele, který prodal prezidentovi Miloši Zemanovi pozemek na stavbu domu v Lánech, získala od tamní Lesní správy zakázky za jeden a půl milionu korun. Upozornily na to server Aktuálně.cz a Hospodářské noviny. Koupi pozemku podle médií vyjednával hradní kancléř Vratislav Mynář. Sami aktéři obchodů souvislost odmítají.

Dvě zakázky na zpracování dřeva za celkem jeden a půl milionu korun získala od správců lánské obory Ivana Píšová. Podle Aktuálně.cz se jedná o dceru Josefa Hoška, který předtím prodal prezidentu Miloši Zemanovi za dva a půl milionu korun pozemek na stavbu domu.

Zakázku, kterou si objednala Lesní správa Lány, má zpracovat pila v sousedním Rynholci, ve které figuruje Josef Hošek i Ivana Píšová. Píšová je rovněž místostarostkou Lán. Spojitost mezi prodejem pozemku prezidentovi a zakázkou na dřevo odmítá.

„Spekulace tam samozřejmě asi jsou, ale tady to opravdu nemá s tím nic společného. V roce 2019 jsme měli jednu zakázku –⁠ ta byla menší –⁠ na pořez řeziva. A letos jsme získali druhou zakázku na pořez řeziva na tenhle rok,“ uvedla Píšová.

Podle Aktuálně.cz Balák uzavřel smlouvu přesto, že dřevo ke zpracování ještě nebylo

Smlouvy uzavřel šéf lánské lesní správy Miloš Balák. Česká televize ho však nezastihla. Autorům článku na Aktuálně.cz nicméně řekl, že výrobu prken zadával poprvé, a to kvůli přebytku kalamitního dřeva. Jelikož se jednalo o malé zakázky, nemusel pořádat soutěž. I on možnou spojitost s pozemkem pro prezidenta popírá.

„Mám v pronájmu dřevovýrobu, kterou si pronajímám od svého otce, a dělám jenom pořez řeziva pro lesní správu, nic víc,“ doplnila Píšová.

Podle Aktuálně.cz ale Miloš Balák uzavřel první smlouvu i přesto, že dřevo ke zpracování ještě nebylo. Zakázka se pak musela prodlužovat. Od května navíc Balák čelí obžalobě z manipulace stamilionové opravy svahů přehrady Klíčava. Podle něj byla v pořádku a prezidentův kancléř Vratislav Mynář řekl, že ctí presumpci neviny a šéfa lánské správy neodvolá.