Houbaři očekávají po deštích bohatou úrodu. Oproti loňsku už přibylo otrav

Už šest případů otrav houbami letos řešili lékaři Toxikologického informačního střediska (TIS). To je o dva případy více oproti loňsku. Lidé se otrávili muchomůrkou tygrovanou a také žampionem zápašným. V příštích dnech houbaři očekávají bohatou úrodu, pozor by si však měli dát na záměnu chutných čirůvek s jedovatými vláknicemi.

Muchomůrka tygrovaná bývá často zaměňovaná za jedlou růžovku (muchomůrku růžovou) neboli masáka. Letos už se jí otrávili tři lidé.

„Otrava nastává po půl hodině až dvou hodinách nevolností. Zvracení se dostaví však jen výjimečně. Doprovází ji například slinění, slzení, zúžení zornic, koliky. Pak rychle nastoupí opačné příznaky, jako rozšíření zornic, bušení srdce, zčervenání kůže, dezorientovanost, až halucinace, střídání euforie a deprese, výjimečně křeče a kóma,“ popsala příznaky lékařka TIS Hana Farná.

obrázek
Zdroj: ČT24

Tři lidé se letos otrávili také pečárkou zápašnou (žampionem zápašným), která je podobná jedlým žampionům. „V jednom případě šlo o snězení tří syrových plodnic přímo v lese a ve dvou případech zaměnili lidé tento žampion za žampion polní. U pečárky zápašné jde o příznaky podráždění trávicího traktu různé intenzity,“ popsala Farná.

Kvůli obavám z otravy volalo letos do půlky června na TIS 55 lidí. „V dotazech jsou ovšem zahrnuty i dotazy na houby z mrazáku, houby sušené a také houby koupené v obchodě nebo konzumované v restauraci,“ upřesnila Farná.

Muchomůrka tygrovaná
Zdroj: Petr Souček

Často lidé na linku volají i po snězení jedlých hub zasyrova. Třeba čirůvka nebo strmělka musejí projít důkladnou tepelnou úpravou, jinak mohou vyvolat nevolnost, zvracení a bolesti břicha.

„Malé dítě snědlo na trávníku na zahrádce i jedlou špičku trávní. Po nedostatečné tepelné úpravě vedou k nespecifickému podráždění trávicího traktu,“ doplnila Farná. Jedlou špičku na trávníku jde pak zaměnit za nejedlý kropenatec, který může vyvolat halucinace podobně jako lysohlávka.

  • Volejte na linku Toxikologického informačního centra: 224 91 92 93 nebo 224 91 54 02
  • Připravte si přesné informace o otravě
  • Uveďte celé jméno, rodné číslo a zdravotní pojišťovnu

V příštích dnech porostou, tuší houbaři

„Osobně mám pocit, že letošní sezona je oproti té loňské malinko posunutá,“ uvedl Petr Souček z České mykologické společnosti. „V loňském roce už na začátku června bylo možné nasbírat košík hřibů dubových nebo holubinek. V letošním roce podobný vývoj očekávám až v následujících dnech,“ dodal Souček.

Podle něj očekávané teplé období a dostatečně vlhké lesy slibují hojný růst hub v následujících týdnech. Pozor by si letos měli podle Součka dát zejména na záměnu jedovaté vláknice začervenalé s jedlou čirůvkou májovkou.

Bohatou úrodu v následujících týdnech očekává i Vladimír Antonín z brněnské houbařské poradny. „Letošní rok je zatím plný extrémů. Počátek houbařského roku, březen, duben, byl extrémně suchý a prakticky bez hub. I když květen přinesl srážky, červen extrémní, podhoubí hub se potřebovalo zregenerovat. Množství hub, zejména na jižní Moravě, o které máme nejvíce údajů, bylo až do minulého týdne spíše menší. Po deštích v minulých týdnech a očekávaném oteplení by však sezona měla plně začít,“ vysvětlil Antonín.

V lesech se houby podle Antonína objeví až v následujících dnech. „Zatím houby rostou spíše na prosvětlených a prohřátých stanovištích, jako doubravy, parky, zahrady. V hustých, zejména smrkových lesích jich není zatím příliš mnoho. Pokud ale bude teplé období delší, můžeme očekávat úrodu. Nesmějí ale přijít teplé větry, které dokáží svrchní vrstvy půdy velice rychle vysušit,“ uzavřel mykolog.

  • Sbírat jen houby, které bezpečně známe
  • Neochutnávat syrové houby před dětmi
  • Při sběru pečlivě hlídat malé dítě, aby samo nějakou houbu neochutnalo
  • Houbové jídlo dítěti nenutit (i nezávadné je pro ně špatně stravitelné). Pokud dojde k otravě, dítě je vždy více ohroženo než dospělý