Koupě zámku za 300 milionů není pro ministerstvo prioritou, schází peníze

Zámek v Novém Městě nad Metují se státním majetkem, což v pondělí navrhnul premiér Andrej Babiš (ANO), prozatím nestane. Případná koupě totiž aktuálně nepatří mezi priority ministerstva kultury. Informovala o tom mluvčí úřadu Michaela Lagronová. Soukromý zámek na Náchodsku nabízejí k prodeji potomci šlechtického rodu Bartoňů z Dobenína a stát má na národní kulturní památku předkupní právo.

Lagronová konstatovala, že ministerstvo může těžko uvažovat o koupi zámku za 300 milionů korun, když mu aktuálně chybí v rozpočtu více než miliarda korun.

Zámek je výjimečný především přestavbou z první poloviny 20. století, o níž vypovídají interiéry, které nesou stopy známých umělců té doby. Národní památkový ústav proto podle své ředitelky Nadi Goryczkové doporučil ministerstvu kultury, aby zámek přešel do rukou státu.

Ročně ho navštíví okolo 22 000 lidí. Zahrada má ještě vyšší návštěvnost. Bartoňové z Dobenína jsou jedním z nejmladších šlechtických rodů.

„Aktuálně nám v rozpočtu ministerstva schází 500 milionů korun pro další chod příspěvkových organizací, dalších 500 milionů korun na filmové pobídky a 100 milionů korun na podporu kin a vydávání knih. Toto všechno jsou naše skutečné priority, nikoliv 300 milionů korun na nákup zámku,“ prohlásila Lagronová. 

Přejde do rukou státu statek v Petrkově?

Podle mluvčí naopak trvá zájem ministerstva o koupi petrkovského statku spjatého s životem básníka a grafika Bohuslava Reynka a jeho synů. „S panem premiérem o tom pan ministr mluvil, pan premiér projevil přání se tam jet podívat. Úřad vlády nyní hledá termín,“ oznámila.

V případě Petrkova jde podle dřívějšího výroku ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) přibližně o 20 milionů korun.